Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Domstolsbannor mot flyktingnej i öst

Polen, Ungern och Tjeckien gjorde fel när de vägrade att följa ett EU-beslut 2015 om att ta emot asylsökande som omfördelats från Grekland och Italien.
Bra vägledning för framtiden, tycker EU-kommissionen.
EU • Publicerad 2 april 2020
Flyktingar och migranter anländer till grekiska ön Lesbos i början av januari 2016. Arkivfoto.
Flyktingar och migranter anländer till grekiska ön Lesbos i början av januari 2016. Arkivfoto.Foto: Santi Palacios/AP/TT

Det väntade beskedet kom från EU:s domstol på torsdagen, sedan de tre östländerna i flera år försökt protestera juridiskt mot EU-beslutet.

"Dessa medlemsstater kan varken åberopa sitt ansvar att upprätthålla lag och ordning samt att skydda den inre säkerheten, eller ett påstått systemfel hos omplaceringsmekanismen för att undandra sig genomförandet av mekanismen", heter det i ett pressmeddelande om torsdagens dom.

Annons

De tre länderna reagerar ändå inte särskilt upprört.

"EU:s obligatoriska omfördelningssystem av migranter är dött och dagens domstolsbeslut ändrar inte det. Det måste vara ensamt i sadeln sedan hästen dött", skriver Ungerns justitieminister Judit Varga på Twitter.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är ändå nöjd.

– Utslaget är viktigt. Det härrör till det förflutna, men kommer att vägleda oss inför framtiden, säger von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Svenska EU-parlamentsledamoten Malin Björk (V) hoppas att kommissionen nu kan ta domen till hjälp för att lägga fram ett nytt förslag om omfördelning av de asylsökande som finns i Grekland just nu.

"Situationen där är faktiskt betydligt värre än 2015 och det är bråttom", skriver Björk i ett uttalande.

Fakta: EU:s omfördelning 2015

Besluten om omfördelning av totalt 160 000 nyanlända togs av EU:s migrationsministrar mitt under det mest akuta läget av flyktingkrisen under 2015. Syftet var att avlasta Grekland och Italien, dit mängder av asylsökande och flyktingar anlänt från framför allt kriget i Syrien.

Av de 160 000 som ursprungligen skulle omfördelas blev 61 475 aldrig ålagda några specifika länder.

Systemet gällde formellt fram till hösten 2017, även om en viss omfördelning även fortsatte efteråt. Totalt omfördelades dock endast cirka 35 000 personer, främst till Tyskland (10 000), Frankrike (5 000) och Sverige (3 000). Endast Irland och Malta, samt de frivilligt deltagande Schengen-länderna Norge, Schweiz och Liechtenstein lyckades uppfylla de kvoter som EU-kommissionen räknat ut för varje land.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons