unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dödade maken – döms för dråp

En kvinna i 70-årsåldern döms av Uddevalla tingsrätt för dråp sedan hon dödat sin man. Enligt kvinnan hade makarna kommit överens om att dö tillsammans. Kvinnan skar också sig själv, men överlevde.
Uddevalla tingsrätt dömer en kvinna i 70-årsåldern till två års fängelse för dråp. Tingsrätten anser att gärningen ska ses som mindre grov. Därför döms kvinnan för dråp och inte för mord.
Uddevalla tingsrätt dömer en kvinna i 70-årsåldern till två års fängelse för dråp. Tingsrätten anser att gärningen ska ses som mindre grov. Därför döms kvinnan för dråp och inte för mord.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen larmades till en bostad i centrala Lysekil i början på april. På platsen hittade de en äldre man död. Hans hustru fanns också i lägenheten, också hon med skärsår i handleden. Hon var medtagen, men vid liv. Hon fördes till sjukhus, men greps senare av polis.

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, har erkänt att hon tagit livet av sin make. Hon berättade i rätten att hon och maken tillsammans planerade att ta sina liv. Mannen var multisjuk och paret var mycket missnöjd med hemsjukvårdens bemötande. Det var det andra gemensamma självmordsförsöket på kort tid.

Vill kalla det för mord

Men åklagaren är av en annan uppfattning. Han yrkade på att kvinnan skulle dömas till tio års fängelse för mord.

– Det finns mycket som talar för att mannen hade demens. Jag tycker att det kommit fram så pass mycket under rättegången som pekar på att det inte går att bedöma gärningen som mindre grov. Därmed är det ett mord tycker jag, säger kammaråklagare Robert Beckard till TT.

Men rätten anser inte att åklagarens bevisning är tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det gått till på något annat sätt än det som kvinnan hävdar.

– Det finns ingen demensdiagnos på mannen. Och åklagaren har inte lyckats bevisa att mannen var dement, kommenterar kvinnans advokat Tommy Nilsson.

Rätten utgår därför helt från kvinnan berättelse. Därför döms hon för dråp och inte för mord.

– Vi är mycket lättade. Tingsrättens dom har gått vår väg. Det har varit en lång resa och nu är vi hemma, säger Tommy Nilsson.

Fängelse för dråp

Rätten anser att kvinnan utfört gärningen på sin makes önskan, och att den därmed ska ses som mindre grov. Kvinnan döms därför till två års fängelse för dråp. Tingsrätten bedömer att straffvärdet för handlingen är fyra års fängelse. Men med hänsyn till kvinnans ålder och hälsotillstånd sätts straffet till två år.

"Normalpåföljden för dråp är fängelse mellan sex och tio år. Vid bestämmandet av straffvärdet finns det i det här fallet skäl att understiga minimistraffet", skriver rådman Erika Finn i ett pressmeddelande.

Kvinnan har suttit häktad i fem månader och med frigivning efter två tredjedelar av straffet återstår knappt ett år. Tommy Nilsson tror inte kvinnan kommer att överklaga domen.

– Vi har resonerat under resans gång. Det kan vara farligt att överklaga, risken finns att hon skulle kunna drabbas värre än tingsrättsdomen. Och den risken överväger.

Kammaråklagare Robert Beckard å sin sida ska först analysera domen innan han beslutar om han ska överklaga.

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man död efter skottlossning i Västerås.

Arkivbild.

Sölvesborg

Sölvesborg: Parkerad bil började brinna

Räddningstjänsten fick släcka bilbrand i Sandbäck.

"De säger att Mörrums målvakter är för dåliga”

Sport

"De säger att Mörrums målvakter är för dåliga”

Mörrum föll mot Tingsryd – tändvätskan är levererad

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Blekinge

Vildsvin totalförstörde familjens trädgård

Skyddsjägaren: ”Vi kommer att skjuta runt 30-40 grisar”

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

Näringsliv

Näringsliv: Nu öppnar han sin nya livsmedelsbutik

”Det här är den bästa dagen”