Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iran: Coronaviruset har krävt över 4 500 liv

Det senaste dygnet har 111 människor som smittats av coronaviruset avlidit i Iran. Det sammanlagda dödstalet är därmed över 4 500 enligt regimens officiella uppgifter.
Över 73 000 människor smittats i landet, som har drabbats hårdast i Mellanöstern.
Iran • Publicerad 13 april 2020
En man med handskar och skyddsmask utanför en butik i Teheran. Arkivbild.
En man med handskar och skyddsmask utanför en butik i Teheran. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Under helgen lättade regeringen på restriktionerna och ett reseförbud mellan städer inom iranska provinser hävdes. Resor mellan olika provinser är förbjudna fram till den 20 april, enligt statliga medier.

3 877 av dem som smittats av covid-19 rapporteras ha livshotande symtom.

Annons

Myndigheternas uppgifter om antalet döda och smittade har mötts med skepsis. Oppositionella grupper har angett ett långt högre dödstal, vilket dock inte kunnat bekräftas. Både regimen och oppositionen kan vinna på att framställa en viss bild av läget.

Öppnade verksamheter

– Trenden med relativt stabila och sjunkande antal nya smittotal som har rapporterats de senaste dagarna har också fortsatt de senaste 24 timmarna, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för hälsodepartementet, under en tv-sänd presskonferens.

– Människor måste alltid fortsätta att undvika onödiga resor.

Gator fulla med människor, överfulla bussar och tunnelbanevagnar i flera städer har visats i tv, i samband med att många butiker och andra verksamheter har öppnat igen under helgen. Dock inte i huvudstaden Teheran där restriktioner enligt planen ska börja lättas på lördag.

Experter har varnat regeringen för att en andra våg av smittan kan drabba Teheran svårt.

Verksamheter som bedöms innebära hög risk, som teatrar, bad- och bastuanläggningar, skönhetssalonger, skolor, restauranger och köpcentrum har inte öppnat igen.

Ekonomiska följder

Styret i Iran försöker, precis som många andra länders regeringar, hitta rätt väg att gå för att begränsa coronavirusets spridning men strävar även efter att minska följderna för ekonomin, som i Irans fall redan tidigare drabbats hårt av amerikanska sanktioner.

– Vi behöver bekämpa coronaviruset och sanktionsviruset tillsammans, säger regeringens talesperson Ali Rabiei.

Iran har sagt att sanktionerna hindrar landets försök att bekämpa coronaviruset. Landets ledare har samtidigt tackat nej till USA:s erbjudanden om humanitär hjälp.

Iran rapporterade sina första dödsfall i coronaviruset den 19 februari.

Fakta: Svårt att jämföra siffror mellan länder

Siffror över antalet smittade och döda i ett land ger en lägesbild av situationen i just det landet, men siffrorna från olika länder kan inte utan vidare jämföras med varandra.

Antalet konstaterade fall av smitta är kraftigt beroende av hur många tester ett land genomför, och kan säga mer om landets strategi för smittspårning än hur utbredd smittan är. Det innebär att antalet genomförda tester också kan påverka relationen mellan mängden bekräftat smittade och döda i ett land.

Hur många döda ett land har måste sättas i relation till dess befolkningsmängd. Men även jämförelser mellan antal döda per capita är vanskliga. Dels för att den siffran är beroende av var i utbrottet landet befinner sig. Dels för att vilka dödsfall som räknas, liksom möjligheten till exakt statistikföring, skiljer sig åt mellan länder.

I Sverige går det att köra personnummer mot dödsregistret, vilket innebär att alla som avlidit i covid-19 fångas upp, medan exempelvis Italien saknar data på individnivå. Flera länder räknar också, till skillnad från Sverige, enbart personer som avlider på sjukhus och inte de som dör hemma eller på äldreboenden. Bägge faktorerna bidrar enligt Folkhälsomyndigheten till att Sveriges dödstal per capita ser relativt högt ut i en internationell jämförelse.

Bilden av hur hårt pandemin slagit på olika håll förväntas klarna i framtiden, då dödligheten i olika länder kommer att kunna jämföras med genomsnittliga värden från år då viruset inte härjat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons