Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Butiksprotest mot Hongkongs utlämningsplaner

Hongkong • Publicerad 11 juni 2019
Upp till över en miljon har deltagit i gatuprotesterna i Hongkong.
Upp till över en miljon har deltagit i gatuprotesterna i Hongkong.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Många mindre företag och småbutiker i Hongkong aviserar att de håller stängt och låter anställda strejka i protest mot planerna på att tillåta utlämningar till Fastlandskina.

Företagsprotesten kommer i samband med att områdets lagstiftande råd på onsdagen fortsätter behandlingen av ett lagförslag.

Annons

Den gångna helgen hölls jättelika demonstrationer med kanske över en miljon människor mot den planerade lagen. Rädslan bland såväl företagare som demonstranter är bland annat att de tänkta reglerna skulle göra att personer som är kritiska till den kinesiska diktaturen överlämnades till fastlandets domstolar.

Hongkong är sedan 1997 en särskild administrativ region av Fastlandskina och har ett rättssystem som är oberoende av det som styrs från Peking. Det är för att slå vakt om oberoendet som invånarna i Hongkong begett sig ut på gatorna i de största protesterna sedan frigörelsen från kolonialmakten Storbritannien för över 20 år sedan.

Rättat: I den förra versionen angavs ett annat skäl för butiksägarnas stängningar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons