Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Busch Thor och Åkesson i möte

KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-kollegan Jimmie Åkesson har ätit lunch tillsammans och diskuterat sjukvård, energipolitik och migration.
Centerledaren Annie Lööf beklagar KD:s agerande och S-ledaren Stefan Löfven tycker att Busch Thor "förflyttar KD långt ut på högerkanten".
Politik • Publicerad 2 juli 2019
KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-kollegan Jimmie Åkesson åt lunch tillsammans och diskuterade sjukvård, energipolitik och migration.
KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-kollegan Jimmie Åkesson åt lunch tillsammans och diskuterade sjukvård, energipolitik och migration.Foto: Ebba Busch Thors Facebook sida / Handout

Både Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson har lagt ut bilder från lunchträffen på Facebook, skriver Dagens Nyheter.

"Vi representerar olika partier med olika bakgrund och olika ideologisk utgångspunkt. Men i flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande", skriver Busch Thor.

Annons

I våras beslutade KD att partiet ska vara berett att samtala och förhandla med alla riksdagspartier. Kort därefter presenterade KD och Vänsterpartiet ett gemensamt förslag för att motverka penningtvätt.

"Viss samsyn"

Och nu har alltså de båda partiledarna för Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna mötts. Åkesson skriver på sin Facebooksida: "Partier är sällan överens om allt, men i frågor där viss samsyn finns bör man kunna mötas och ha konstruktiva samtal för Sveriges bästa. Som i dag under en trevlig lunch mellan Jimmie Åkesson, Ebba Busch Thor och deras stabschefer".

Men mötet får kritik från Annie Lööf.

"Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD", skriver Lööf på Twitter.

Också statsministern och S-ledaren Stefan Löfven slår ned på mötet.

"Jag kan konstatera att Ebba Busch Thor har jobbat hårt för att förflytta KD långt ut på högerkanten" säger Löfven i en skriftlig kommentar under EU-toppmötet i Bryssel.

Han tillägger att "KD har tidigare öppnat upp för att vårdpersonal ska kunna vägra utföra vissa arbetsuppgifter och nu öppnar de upp för samarbete med ett parti med nazistiska rötter".

Inga kommentarer

Varken KD:s eller SD:s ledare vill kommentera mötet utöver vad de skrivit på sociala medier. Men Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson skriver i en kommentar till TT att mötet var givande.

"Det är positivt att KD nu tar det här steget och kan diskutera sakpolitik med fler än före detta kollegor i Alliansen", skriver Eriksson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons