Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Brottsutredning mot svindelavslöjare nedlagd

Cum-ex-filerna • Publicerad 12 juli 2019
Inte längre brottsmisstänkt. Oliver Schröm, chefredaktör för den tyska redaktionen Correctiv.
Inte längre brottsmisstänkt. Oliver Schröm, chefredaktör för den tyska redaktionen Correctiv.Foto: Andreas Rehmann/Correctiv/TT

Först avslöjade den ansedda tyska redaktionen Correctiv miljardsvindlerier mot den tyska statskassan. För det blev chefredaktören Oliver Schröm brottsmisstänkt för att ha röjt affärshemligheter från den schweiziska banken Sarasin, som var indragen i svindeln.

Nu läggs dock förundersökningen mot Schröm ner, meddelar åklagarkammaren i Hamburg enligt . Åklagaren motiverar det inte med mer än att det inte finns tillräcklig misstanke om brott.

Annons

En rad internationella medier, bland dem TT och SVT, samordnade av Correctiv, rapporterade i oktober om hur misstänkta så kallade cum-ex-bedrägerier med skatt på aktieutdelning, drabbat en lång rad länder i Europa, däribland Sverige. Enbart i Tyskland, där de största misstänkta svindlerierna ägt rum, tros minst 50 miljarder kronor ha berövats skattebetalarna.

Correctiv såg förundersökningen som ett angrepp på pressfriheten: "Genom vår nyhetsrapportering visade vi för skattebetalare att de blev bestulna, nu åtalas vi för det", skrev redaktionen i ett uttalande när utredningen inleddes.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons