Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bönderna hoppfulla inför årets skörd

Efter att ha gått på knäna under fjolårets torka och hetta ser läget betydligt ljusare ut för lantbrukarna denna sommar.
Lantbruk • Publicerad 1 juli 2019
Skördeläget ser betydligt bättre ut i år efter fjolårets torka. Arkivbild.
Skördeläget ser betydligt bättre ut i år efter fjolårets torka. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Överlag ser skördarna ut att bli goda i större delen av landet.

– Det är den bild vi fått när vi pratat med organisationen ute i landet. Det ser bra ut, mycket bättre än förra året. Men man ska inte ta ut segern innan man skördat, säger Lennart Nilsson.

Annons

– I fjol såg vi ju redan i juni vart det skulle barka hän med torkan. Det är viktigt att vi får en vettig skörd i år, på grund av det hårt ansträngda läget förra året. Vi behöver fylla både lador och plånböcker.

Ett orosmoln är avsaknaden av moln på östkusten. Längs med kusten i Uppsala, Stockholms och Östergötlands län, och nedåt Kalmar och Öland, är det fortsatt torrt även om en del regnskurar kommit.

I övrigt finns det anledning till optimism.

– Första vallskörden är påbörjad, och de signaler vi fått på flesta håll är att den blivit bra. På en del ställen har det varit torrt och varmt och inte kommit i gång så bra, men till exempel här på västkusten har man fått en hyfsat andraskörd också, säger Nilsson.

Joel Malmén/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons