1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Badhusfötter – nu även i Sverige

Sjukdomen badhusfötter har för första gången diagnostiserats i Sverige, skriver Läkartidningen. Badhusfötter drabbar oftast barn som vistats på badhus.
I februari drabbades ett 20-tal barn i Uppsala av den ovanliga diagnosen badhusfötter. Barnen på bilden har inget med det inträffade att göra. Arkivbild.
Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

Det var i februari i år som ett antal barn i förskole- och lågstadieåldern undersöktes på Akademiska sjukhusets barnmottagning i Uppsala, på grund av ovilja att belasta fötterna. Samtliga barn hade rodnade, kraftigt ömma och svullna fotsulor.

Det visade sig att alla barn hade besökt kommunens största badhus några timmar till ett dygn före de första symtomen, varför smittskyddsenheten i Region Uppsala och kommunens miljöförvaltning påbörjade en utredning.

Misstänkt samband

– Många föräldrar berättade att de vistades på en särskild simanläggning dagen före. När vi såg fler och fler barn med oförklarligt ömmande fotsulor började vi förstå att det måste finnas ett samband, säger Susanne Sütterlin, mikrobiolog, läkare och blivande specialist inom barnmedicin i Uppsala, till tidningen.

Efter en litteratursökning kom läkarna diagnosen på spåret: badhusfötter – orsakade av bakterien Pseudomonas aeruginosa. Eller Pseudomonas hot-foot syndrome, som sjukdomen heter på engelska.

Sammanlagt ett 20-tal barn drabbades och symtomen försvann av sig själva inom två till tre dygn. I något enstaka fall förekom symtom i upp till en vecka, skriver Läkartidningen.

Sökning gav svaret

– Det är en sjukdom som drabbar barn som oftast har vistats på badanstalter. Sjukdomen ger symtom i form av en hudreaktion på fotsulorna orsakad av kontakt med ytor som är kraftigt kontaminerade med Pseudomonas aeruginosa, säger Susanne Sütterlin.

Misstankarna riktades mot en del av en undervisningsbassäng som hade målats om i januari, men redan i februari börjat flaga, samt en intilliggande lekhörna. Provtagning bekräftade misstankarna. De båda områdena stängdes av och därefter har inga nya fall rapporterats.

Som behandling mot badhusfötter rekommenderar läkarna smärtstillande läkemedel, som paracetamol eller ibuprofen, samt vila. Någon antibiotika behövs inte.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong