Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åtta domare för hbtq-förslag i Brasilien

Brasilien • Publicerad 14 juni 2019
Samtidigt som det finns en blomstrande gayscen på en del håll är hbtq-personer utsatta i Brasilien. Här firar gaypar massbröllop i São Paulo vid ett evenemang i fjol.
Samtidigt som det finns en blomstrande gayscen på en del håll är hbtq-personer utsatta i Brasilien. Här firar gaypar massbröllop i São Paulo vid ett evenemang i fjol.Foto: Nelson Antoine/AP/TT

I väntan på en specifik lag mot homofobi och transfobi ska detta behandlas som ett hatbrott av samma typ som rasism. Det har nu fastställts av Brasiliens högsta domstol.

Att det fanns en majoritet för detta stod klart redan i maj, men nu är röstsiffrorna klara – åtta av de elva domarna röstade för.

Annons

I det delvis djupt religiösa Brasilien är homo- och transfobin utbredd. 320 hbtq-personer dödades i landet i fjol, och långt över 100 mord har rapporterats hittills i år, enligt den lokala gruppen Grupo Gay da Bahia.

Samtidigt görs dock flera framsteg för hbtq-personer. Sedan 2011 erkänns samkönade partnerskap, och samkönade par fick 2015 rätten att adoptera.

Men den nye presidenten Jair Bolsonaros styre har fått aktivister att frukta bakslag. Bolsonaro har själv kallat sig "stolt homofob", och uttryckte i slutet av april en oro för att landet ska bli ett "turistparadis för homosexuella".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons