Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krav på utredning av massdödandet i Sudan

USA:s sändebud till Sudan kräver en "oberoende och trovärdig" utredning av militärens tillslag mot en sittprotest den 3 juni, då dussintals demonstranter sköts ihjäl.
Sudan • Publicerad 14 juni 2019
Militärrådets talesperson Shamseddine Kabashi medger att "det begicks misstag" när dussintals demonstranter sköts ihjäl.
Militärrådets talesperson Shamseddine Kabashi medger att "det begicks misstag" när dussintals demonstranter sköts ihjäl.Foto: AP/TT

Militärens ingripande mot sittprotesten i Khartum resulterade enligt myndighetskällor i 61 dödade demonstranter. Enligt proteströrelsens egna uppgifter var det omkring 120 personer som föll offer för militärens kulor. Nu kräver USA att våldsamheterna utreds.

– USA känner starkt att det behövs en oberoende och trovärdig utredning som kommer att hålla de som begått dessa skakande dåd ansvariga, säger landets sändebud Tibor Nagy.

Annons

Kravet får stöd av Sadiq al-Mahdi, som ledde den folkvalda regering som 1989 störtades i en militärkupp ledd av den nu avsatte expresidenten Omar al-Bashir.

– Det är viktigt att utredningen är oberoende och inte partisk till myndigheternas förmån, säger han.

Militärråd styr landet

Omar al-Bashir – som nu står inför åtal för bland annat korruption – styrde Sudan fram till april då han avsattes av militär i kölvattnet av massiva folkliga protester.

Ett militärråd har sedan dess styrt landet samtidigt som förhandlingar pågått med representanter för proteströrelsen. Förhandlingar som bröt samman med det dödliga ingripandet mot sittprotesten, men som nu har återupptagits.

Motsätter sig utländsk utredning

Militärrådet har varit sparsamt med kommentarer kring dödsskjutningarna men medger att "övergrepp ägde rum".

– Vi gav order till våra befäl att hitta ett sätt att upplösa protesten. Men vi ångrar att det begicks misstag, säger talespersonen Shamseddine Kabashi.

Någon oberoende utredning vill militärrådet dock inte se, åtminstone inte om det skulle innebära utländsk inblandning.

– Vi accepterar inte en internationell utredningsgrupp. Vi är en suverän stat, säger talespersonen och tillägger att militären genomför en egen utredning.

Resultaten av den ska presenteras på lördag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons