Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åsk- och brandrisk i sydöstra Sverige

Väder • Publicerad 3 juni 2019
Det råder risk för åskväder och skogsbränder i sydöstra Sverige. Arkivbild.
Det råder risk för åskväder och skogsbränder i sydöstra Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det råder risk för kraftig åska och skogsbränder i hela sydöstra Sverige – Östergötlands, Kalmar, Blekinge, Kronobergs, Jönköpings och Skåne län – under måndagen.

– Det har börjat komma i gång redan nu och kommer att öka i intensitet. Kraftigast åska blir det framåt eftermiddagen och kvällen, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Annons

Än så länge har ingen varning utfärdats av väderinstitutet. Det beror på att det berörda området är mycket stort, och osäkerheten om exakt var åskan hamnar är stor.

Parallellt med åskan råder risk för skogsbränder i samband med blixtnedslag, då det är torrt i skog och mark i hela området.

– Det ser ut att kunna bli torråska utan regn, och då är brandrisken särskilt stor. Det finns också möjlighet till regnskurar, vilket kan minska brandrisken – men det är såpass torrt att det i så fall krävs kraftiga skurar, säger Jörpeland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons