Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Arkeologer: Birka är hotat

Kultur • Publicerad 13 juli 2019
Birka är ett populärt turistmål. Arkivbild.
Birka är ett populärt turistmål. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Birka, en av Sveriges mest kända fornlämningar, utsätts för misskötsel, skadegörelse och rovgrävningar, skriver tre arkeologer i en debattartikel i och kräver att kulturdepartementet och kulturminister Amanda Lind (MP) tar ansvar.

Birka togs upp på Unescos världsarvslista 1993.

Annons

"Med världsarvstiteln följer förpliktelser. Platsen ska bevaras, förvaltas, information ska vara tillgänglig, förmedling ska ske, och det ska finnas möjligheter till lärande och forskning", skriver Lena Holmquist, Sven Kalmring och Kerstin Lidén i artikeln.

De pekar på att det inte längre finns någon permanent boende tillsynsman på ön, vilket lämnar fältet fritt för oönskade besökare. Människor med metallsökare har rovgrävt i gravar. Mindre gravfält är överväxta.

Arkeologerna efterlyser ett övergripande och samordnande ansvar för Birka, finansiella medel och framför allt en politisk vilja från kulturdepartementet att bevara och utveckla Birka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons