Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Årets jazzpristagare utsedda på Jazzfesten

Musik • Publicerad 2 juni 2019
Gilbert Holmström får Svensk Jazz pris för sin livsgärning. Pressbild.
Gilbert Holmström får Svensk Jazz pris för sin livsgärning. Pressbild.Foto: Emelie Lager

Saxofonisten Elin Forkelid får priset Årets jazzkanna, för nydanande insatser inom jazzmusiken. Hon och två andra jazzmusiker tilldelades priserna under en galakonsert på Ystad teater i lördags kväll.

"Hennes musik är närmast som en berättande stämningsfull röst, som tar med oss på olika resor. Ibland är hon stillsam och mjuk, som i en saga. Ibland flödar uttrycket både pampigt och snabbt, som om hon samtidigt vill säga något mer," står det bland annat i motiveringen.

Annons

Årets Liftetime achievement-pris delades ut till saxofonisten Gilbert Holmström, född 1937, som skivdebuterade med "Utan misstankar" 1965 och spelade i bandet Mount Everest under 70-talet.

Under galan delades även Orkesterjournalens pris Gyllene skivan ut, för årets bästa jazzskiva. Det gick till Bobo Stenson med albumet "Contra la indecisión".

Jazzfesten är föreningen Svensk Jazz stora branschhelg och äger i år rum i Ystad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons