Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anklagelser haglar om ansvar för terrordåd

Sri Lanka • Publicerad 2 juni 2019
Sri Lankas Maithripala Sirisena (bilden) anklagas av sin tidigare polischef för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra terrordåden på påskdagen i år.
Sri Lankas Maithripala Sirisena (bilden) anklagas av sin tidigare polischef för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra terrordåden på påskdagen i år.Foto: Rishabh R. Jain/AP/TT

Sri Lankas sparkade nationella polischef anklagar landets president Maithripala Sirisena för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra terrordåden i landet för drygt en månad sedan.

Den tidigare polischefen Pujith Jayasundara påstår att han förra året blev ombedd av landets säkerhetstjänst, som lyder under presidenten, att lägga ned flera utredningar mot misstänkta islamistiska terrorister.

Annons

Han hävdar också att han på eget bevåg höjde beredskapen inom polisen innan dådet eftersom säkerhetstjänstens chef ignorerat uppgifter från Indien som varnade för terrorattacker.

Anklagelserna förs fram i en 20 sidor lång skrivelse till högsta domstolen.

Jayasundara fick sparken efter att presidenten gett honom skulden för påskdagens terrordåd, som dödade över 250 människor. President Sirisena kritiserades tidigare i veckan för att inte ha hållit möten med säkerhetstjänsten månaderna före dåden. Han har hittills avfärdat all kritik.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons