Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Advokat får böta efter Facebookmiss

Brott • Publicerad 9 juni 2019
Den häktade ville undvika att kommentarer skrevs på hans Facebookkonto medan han satt häktad. Arkivbild.
Den häktade ville undvika att kommentarer skrevs på hans Facebookkonto medan han satt häktad. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

En advokat varnas och får böta 50 000 kronor sedan hen brutit mot restriktioner mot en klient, skriver . Klienten var häktad med fulla restriktioner, och fick inte ha någon kontakt med omvärlden.

Han bad advokaten att lämna över inloggningsuppgifterna till hans Facebookkonto till en bekant för att radera kontot, vilket advokaten också gjorde. Den häktade ville inte att folk skulle hitta till hans sida och skriva kommentarer.

Annons

Advokaten medger att den gjort fel men tyckte inte att agerandet kunde påverka utredningen, eftersom klienten redan erkänt brottet.

Men enligt anmälan kunde information på Facebookkontot utgöra potentiellt bevismaterial, och Advokatsamfundets disciplinnämnd konstaterar att det är av största vikt att en försvarare inte hjälper till att bryta mot den frihetsberövades restriktioner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons