Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

3 000 i böter för elsparkcykel på trottoar

Portugal • Publicerad 1 juli 2019
Slarvigt parkerade elsparkcyklar ger tunga böter i Lissabon från den 1 juli. Arkivbild.
Slarvigt parkerade elsparkcyklar ger tunga böter i Lissabon från den 1 juli. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nu blir det uppemot 3 000 kronor i böter för en elsparkcykel som hindrar folk på trottoaren i Lissabon, eller står i vägen på gatan.

Den som får böta är inte slarvern som lämnade sparkcykeln där, utan företaget som hyr ut den. Samma regler gäller för hyrcyklar.

Annons

Beroende på hur stort hindret är, varierar böterna mellan 60 och 300 euro. Dessutom tar myndigheterna ut drygt 31 euro för att transportera bort fordonet, plus 67 cent för varje dygns förvaring tills det hämtas ut.

Det är stadsdelsnämnden i Santa María Mayor som har infört reglementet för de mest turisttäta kvarteren i Portugals huvudstad, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE.

Många europeiska städer har besvär av att folk slänger de spretiga sparkcyklarna hur som helst på gångvägar, uppfarter och trottoarer. Ofta famlar myndigheterna förgäves efter lagrum för att motverka oskicket.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons