Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA-källa: Det var Ukraina som sänkte Moskva

Ryska attacker i den östliga staden Charkiv har lämnat sju människor, varav ett barn, döda, säger den ukrainska regionens guvernör.
Uppgiften kommer dagen efter att det ryska flaggskeppet Moskva sjunkit – en händelse som en bedömare beskriver som en "gigantisk prestigeförlust" för Ryssland.
Ukraina • Publicerad 15 april 2022
En satellitbild över fartyget Moskva i staden Sevastopol på Krimhalvön. Bilden är tagen den 7 april.
En satellitbild över fartyget Moskva i staden Sevastopol på Krimhalvön. Bilden är tagen den 7 april.Foto: Maxar Technologies/AP/TT

"Ockupanterna sköt mot ett bostadsområde i Charkiv. Tyvärr skadades 34 personer, inklusive tre barn. Sju personer dog, en av de döda var ett barn", skriver guvernör Oleh Synegubov på meddelandetjänsten Telegram på fredagseftermiddagen.

Tidigare hade Rysslands försvarsdepartement enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax låtit meddela att attackerna mot den ukrainska huvudstaden Kiev ska trappas upp. Beskedet kopplas till att Ryssland hävdat att man utsatts för ett "sabotage på ryskt territorium". Men flaggskeppet Moskva och dess öde nämnde försvarsdepartementet inte i sammanhanget.

Pentagonkälla: Ukrainska robotar

Annons

På fredagseftermiddagen kom dock ett besked från en högt uppsatt källa inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon att bedömningen var att det rörde sig om två ukrainska sjömålsrobotar som sänkte Moskva.

– Vi bedömer att de slog till med två Neptunes, säger källan och syftar på robotmodellen.

Pentagon bedömer också att attacken väntas ha orsakat förluster, men enligt uppgiftslämnaren är det "svårt att säga hur många det rör sig om".

Källan säger också att USA har observerat att överlevande har räddats av ryska båtar i området.

Ryssarna har endast medgett att det brunnit ombord på fartyget och att det förliste i en storm när det bogserades mot en hamn, men inte att det attackerats.

Vanligtvis finns omkring 500 sjömän ombord på Moskva. Enligt Ryssland evakuerades de på grund av branden ombord.

Attack mot fabrik

Parallellt med uppgifterna från Pentagon rapporterade polischefen för den region där Kiev är belägen i, att kvarlevorna efter mer än 900 civila hittats i området efter att ryska styrkor började dra sig tillbaka vid månadsskiftet mars-april. Enligt polischefen hade 95 procent av de döda skjutits ihjäl.

– Slutsatsen vi drar är att människor helt enkelt avrättades på gatorna under den (ryska) ockupationen, sade polischefen Andrij Nebitov på fredagen.

Enligt Nebitov hittas nya kroppar varje dag.

Enligt Rysslands försvarsdepartement utfördes en attack under natten till fredagen i Kievs utkanter mot en "militär" fabrik. I fabriken tillverkas robotar som Ukraina uppger användes i attacken mot flaggskeppet. Nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats bekräftar att fabriken beskjutits och att en verkstad och en administrativ byggnad skadats svårt.

Annons

Ryssland säger sig också ha dödat uppemot 30 polska legosoldater som strider på Ukrainas sida i en by nära Charkiv i nordöst, vilket inte har bekräftats.

"Gigantisk prestigeförlust"

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, beskriver händelsen med fartyget Moskva som en gigantisk prestigeförlust.

– Det här var Svartahavsflottans flaggskepp. Det är fullt möjligt att det är som ukrainarna säger, att de träffat Moskva med en sjömålsrobot, eller så har ryssarna råkat ut för en olycka. Oavsett vad orsaken är till att skeppet har sjunkit är det en gigantisk prestigeförlust för Ryssland, sade han till TT i torsdags.

– Den här typen av olyckor är dock väldigt sällsynta. Att en brand skulle orsaka att ett sådant här stort fartyg sjunker känns närmast osannolikt, tillade han.

Fakta: Robotkryssaren Moskva

Skeppet är 186,4 meter långt, har en besättning på 510 personer och en maxhastighet på 32 knop (59 km/h). Fartygets räckvidd är 10 000 nautiska mil (19 000 km), och det har bland annat varit aktivt i Medelhavet under kriget i Syrien.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons