Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA skickar nya vapen till Ukraina

USA sänder ytterligare vapen för ett värde av 550 miljoner dollar till Ukraina.
Samtidigt fortsätter striderna i södra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 1 augusti 2022
Försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby på ett pressmöte i Vita huset under måndagen.
Försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby på ett pressmöte i Vita huset under måndagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA fortsätter att stödja Ukraina och har beslutat skicka ytterligare vapen och ammunition för motsvarande 5,5 miljarder kronor. Bland annat ingår ammunition till det avancerade amerikanska raketartillerisystemet Himars, säger Pentagons talesperson John Kirby.

"För att möta förändrade krav på slagfältet, kommer USA tillsammans med sina allierade och partners att förse Ukraina med kärnkompetenser", lyder ett uttalande från försvarshögkvarteret.

Tackar Biden

Annons

Det innebär att USA försett Ukraina med vapen till ett totalt värde av 8,8 miljarder dollar sedan Joe Biden tillträdde som president.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar på Twitter USA för de nya vapnen.

"Tack (president Joe Biden) för ditt ledarskap, robusta stöd till Ukraina och förståelsen att Ryssland är ett hot mot hela den civiliserade världen", skriver han.

Återtagit över 40 orter

Ukrainska styrkor har återtagit över 40 orter i regionen Cherson i söder, uppger den lokala guvernören Dmytro Butryj.

Ryssland invaderade nästan allt territorium i den ekonomiskt och strategiskt viktiga regionen intill Krimhalvön i början av kriget. Men de senaste veckorna har ukrainarna, med stöd av vapen från väst, genomfört en motoffensiv där.

– Tills i dag har redan 46 orter blivit återtagna i Chersonregionen, sade Butryj i ukrainsk tv.

Vissa orter som tagits tillbaka från ryssarna ligger i norra delen av regionen, andra nere vid Svarta havet, sade han. Den humanitära situationen i området är "svår", enligt guvernören.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons