Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Zelenskyj i Finland: Skynda på stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på snabbvisit i Helsingfors för att träffa Nordens alla ledare.
En orsak är att snabba på militärt stöd och försäkra sig om att det fortsätter komma. Hemma i Ukraina förbereds en stor och potentiellt avgörande offensiv.
Finland/Ukraina • Publicerad 3 maj 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Finlands president Sauli Niinistö under en presskonferens i presidentens slott i Helsingfors.Foto: Christine Olsson/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på blixtvisit i Helsingfors.Foto: Christine Olsson/TT
Volodymyr Zelenskyj träffar Nordens statsministrar i Finland.Foto: Christine Olsson/TT

Zelenskyjs besök sker med kort varsel. När de nordiska statsministrarna redan var på ingång till Helsingfors för ett toppmöte så meddelades plötsligt att den ukrainske presidenten skulle göra dem sällskap. En dryg timme senare skakade han hand med Finlands president Sauli Niinistö.

Under kristallkronorna i presidentens slott fick Zelenskyj frågan varför han just valt att åka till Finland och Norden. Det är trots allt bara vid ett fåtal tillfällen han har lämnat Ukraina sedan Ryssland startade sitt anfallskrig för drygt ett år sedan.

Annons

Helt krasst handlar det om att få mer stöd, men det är också tydligt att Zelenskyj är tacksam mot Norden och Finland. Landet är på gång att skicka ett 15:e paket med militärt stöd, och mer kommer.

Zelenskyj säger att man kommit överens om att skynda på det senaste paketet och förbereda ett 16:e.

– Men det handlar inte om antal paket här, ska jag vara ärlig så handlar det om hur många liv vi kan rädda. Det är därför jag är här, för att träffa partnerländer och för att de ska ge mer till oss, och för att vi ska få framgång i vår legitima motoffensiv, säger Zelenskyj på den gemensamma pressträffen med Niinistö.

– Jag tror att det här året kommer att bli avgörande för oss, för Europa, för Ukraina, avgörande för segern, fortsätter han.

"Behöver planen"

Volodymyr Zelenskyj understryker att Ukraina går främst i ledet för att rysk aggression aldrig ska nå Helsingfors. Han får en fråga om huruvida han tror att det kommer att skickas några stridsflygplan i närtid och konstaterar att det inte är någon hemlighet att Ukraina vill ha plan så snart som möjligt.

– Vi behöver dem, vi behöver dem mycket. Kommer vi att få dem? Jag tror det, men det här kriget utspelar sig på ett sätt där vi hela tiden måste bevisa oss på slagfältet först, säger han.

Zelenskyj tillägger att det vore önskvärt om det vore tvärtom – att vapnen kom i ett första skede – men säger sig likväl vara tacksam för allt stöd. Han sade bland annat att han "såklart tycker om" Finlands stridsflygplan, i en gliring till sin samtalspartner som väckte skratt hos de närvarande.

Men Niinistö var tydlig med att Finland inte tänker skicka några av sina Hornet. De är gamla och av en modell som få andra länder använder sig av.

"Tävling om själar"

Sauli Niinistö sade på sitt lite kryptiska vis att de två berörde en global situation under sitt korta första samtal.

– Då det tycks som att det ryska anfallet mot Ukraina och Ukrainas försvar har väckt frågor globalt som inte är direkt kopplade till kriget, men som likväl berör många länder och väcker åsikter. Det känns på ett sätt som en stor tävling om nationers själar världen över, sade han.

Annons

– Jag var i Sydafrika nyligen och herr presidenten talade med (Kinas) president Xi (Jinping). Det är viktigt att korrekt budskap ges världen över i det här läget och vi samarbetar även på så vis.

Kristersson på plats

Senare under onsdagen kommer även statsminister Ulf Kristersson (M) och de andra nordiska statsministrarna att ansluta till mötet. Överst på agendan stod redan i utgångsläget säkerhetssituationen och fortsatt stöd till Ukraina.

– President Zelenskyj önskade att i samband med detta besök också träffa de nordiska statsministrarna. Under de senaste veckorna har vårt folk och folk i Norden arbetat hårt för att det ska gå att få ihop, säger Sauli Niinistö.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks Mette Frederiksen och Islands Katrín Jakobsdóttir är på plats. Ukrainas president kommer också att träffa Finlands avgående statsminister Sanna Marin, samt Petteri Orpo som är på väg att bilda nästa finländska regering.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons