Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zelenskyj: Chersons befrielse är som D-dagen

Återtagandet av Cherson är som andra världskrigets dagen D – en kritisk vändpunkt på vägen mot seger, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Stora delar av södra och östra Ukraina kontrolleras dock fortsatt av Ryssland, och på slagfältet syns inga tecken på att krigsslutet närmar sig.
Ukraina • Publicerad 15 november 2022
En Chersonbo kramar en ukrainsk soldat efter den ryska reträtten från staden.
En Chersonbo kramar en ukrainsk soldat efter den ryska reträtten från staden.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Invånare i Cherson laddar sina telefoner och försöker koppla upp sig mot internet med hjälp av en generator på stadens torg på måndagen.
Invånare i Cherson laddar sina telefoner och försöker koppla upp sig mot internet med hjälp av en generator på stadens torg på måndagen.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Befrielsen av strategiskt viktiga Cherson påminner om "många slag i det förflutna som blev vändpunkter i krigen", säger Zelenskyj till G20-mötets deltagare på indonesiska Bali, i ett tal som sänds via videolänk från Kiev.

– Det är som exempelvis D-dagen, de allierades landstigning i Normandie. Det var inte ännu inte en slutpunkt i kampen mot ondskan, men det avgjorde hela det fortsatta händelseförloppet. Det är exakt vad vi känner just nu, säger presidenten enligt AP.

Annons

Den ryska reträtten från Cherson beskrivs som en av Ukrainas största framgångar under de nära nio månader som gått sedan Ryssland invaderade sitt grannland. Omvärlden har dock varnat Ukraina från att ta ut segern i förskott. På slagfältet syns ännu inga tydliga tecken på att kriget skulle närma sig sitt slut. Båda sidorna avlossar salvor mot varandra över floden Dnepr, som ser ut att bli den nya fronten i söder, och stora områden i södra och östra Ukraina är fortfarande i ryska händer.

"Början på slutet"

Dessutom är situationen kritisk i det befriade Cherson. Enligt Volodymyr Zelenskyj förstörde de ryska styrkorna "all kritisk infrastruktur" i staden innan de drog sig tillbaka.

Presidenten gjorde ett bejublat besök i Cherson under måndagen, där han sjöng nationalsången och poserade tillsammans med ukrainska soldater. Även under visiten i Cherson tycktes Zelenskyj ovanligt positiv till krigets riktning.

Omringad av flaggviftande anhängare på stadens torg sade Zelenskyj i ett kort anförande på engelska att befrielsen av staden var början på slutet av kriget, men konstaterade också att stadens invånare saknar elektricitet, internet och kommunikationsmöjligheter.

– Ockupanterna förstörde allt, med flit.

Ryska försåtsmineringar

Från den ukrainska sidan kommer också rapporter om att fyra personer, däribland en elvaåring, dödades när den bil de befann sig i körde på en mina utanför Cherson. Ytterligare flera människor uppges ha skadats i explosioner från försåtsmineringar som ryssarna lämnat kvar.

På grund av den svåra situationen för befolkningen – samtidigt som vinterkylan närmar sig – kommer Ukraina att öppna evakueringsvägar från Cherson. Men det rör sig inte om någon massevakuering, enligt Ukrainas vice premiärminister.

I ett slags svar på Zelenskyjs utspel, både i Cherson och i sitt tal till G20-ländernas ledare, avfärdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov chanserna till dialog i nuläget.

Lavrov: "Orealistiska" villkor

– Alla problem ligger hos den ukrainska sidan, som kategoriskt vägrar att förhandla och som lägger fram villkor som är uppenbart orealistiska, hävdar Lavrov enligt medier på plats vid toppmötet i Indonesien.

Enligt Lavrov, som representerar Ryssland vid G20-mötet i stället för president Vladimir Putin, har han fört fram sina åsikter om orimliga ukrainska villkor i samtal med både Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Samtidigt har Zelenskyj de senaste dagarna inte nämnt vissa tidigare "röda linjer", såsom att Kiev inte kommer att prata med Moskva så länge Vladimir Putin styr Ryssland. Enligt medierapporter kan USA ha bett Zelenskyj att signalera mer förhandlingsvilja – även om sakfrågorna, till exempel att hela Ukrainas territorium ska vara fritt, inte har förändrats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons