Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tågstation beskjuten – civila på flykt döda

En tågstation i Kramatorsk i östra Ukraina har beskjutits och många civila som ville ta sig därifrån har dödats. Det senaste dödstalet är enligt Ukraina minst 50 varav fem barn.
Ukraina • Publicerad 8 april 2022
Kramatorsk ligger i norra Donetsk och står fortsatt under ukrainsk kontroll. Kartan visar områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, den 24 februari till den 7 april.
Kramatorsk ligger i norra Donetsk och står fortsatt under ukrainsk kontroll. Kartan visar områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, den 24 februari till den 7 april.Foto: Johan Hallnäs/TT
Ett flerfamiljshus i centrala Borodjanka. Bild från i onsdags.
Ett flerfamiljshus i centrala Borodjanka. Bild från i onsdags.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–7 april.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–7 april.Foto: Johan Hallnäs/TT
Resväskor, barnvagnar, blod. En perrong på Kramatorsks tågstation efter att två ryska raketer slagit ned.
Resväskor, barnvagnar, blod. En perrong på Kramatorsks tågstation efter att två ryska raketer slagit ned.Foto: Volodymyr Zelenskyjs Telegram-kanal via AP/TT
Ett mjukisdjur i form av en häst ligger kvar på perrongen på tågstationen i Kramatorsk, blodfärgat.
Ett mjukisdjur i form av en häst ligger kvar på perrongen på tågstationen i Kramatorsk, blodfärgat.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT
Kvarlevor av människor som dödats i en attack mot tågstationen i Kramatorsk samlas utanför byggnaden.
Kvarlevor av människor som dödats i en attack mot tågstationen i Kramatorsk samlas utanför byggnaden.Foto: Hervé Bar/AFP/TT
Minst ett 30-tal människor har dödats vid beskjutningen av en tågstation i Kramatorsk.
Minst ett 30-tal människor har dödats vid beskjutningen av en tågstation i Kramatorsk.Foto: Hervé Bar/AFP/TT

Människor i landets östra del har uppmanats att fly eftersom Ryssland har bedömts ställa om sina krigsplaner för att rikta in sig mot östra Ukraina. Därför har flyende människor i tusental köat vid tågstationen de senaste veckorna.

Vid järnvägsstationen i Kramatorsk står fullpackade resväskor utspridda vid utbrända bilar. Döda kroppar samlas upp från marken. Människorna som befunnit sig där har antingen varit på väg att fly östra Ukraina, eller försökt hjälpa dem som vill göra det.

Annons

Två robotar slog ned vid stationen på fredagsmorgonen.

"50 döda, fem av dessa barn. Det är dödssiffran just nu, efter attacken av ryska ockupationsstyrkor mot järnvägsstationen i Kramatorsk", skriver guvernören i Donetsk Pavlo Kyrylenko på meddelandetjänsten Telegram på eftermiddagen.

Guvernören skriver vidare att tolv av offren miste livet av sina skador sedan de fått sjukhusvård, medan 38 dog på platsen.

Nyhetsbyrån AFP:s reportrar som var på plats vid stationen räknade i ett tidigt skede till åtminstone 20 döda kroppar som hade lyfts undan och lagts under plastskynken.

Ringer och ringer

De skriver att en död kvinna iklädd reflexväst ligger hopkrupen i en pöl av sitt eget blod. En död man ligger i förvriden ställning mitt på en tågperrong. En annan på en bänk. Soldater bär undan kvarlevor i svarta sopsäckar. Fönsterrutorna är krossade på stillastående tåg. Kvar ligger rödstänkta mjukisdjur.

– Jag var inne i stationsbyggnaden. Jag hörde liksom en dubbelexplosion. Jag störtade mot väggen för att ta skydd, säger en kvinna som letar efter sitt pass bland utspridda föremål på marken.

En polis går omkring och städar undan bråte och plockar mobiltelefoner på marken. En ringer oavbrutet.

– Jag letar efter min man. Han var här. Jag kan inte nå honom, säger en kvinna som står och gråter med sin telefon tryckt mot örat.

Enligt de ukrainska myndigheterna befann sig upp emot 4 000 personer i eller vid tågstationen vid raketernas nedslag.

Stationen är en knutpunkt för trafiken västerut och de senaste veckorna har civila köat där i hundra- och tusental. Flyktingströmmarna från östra Ukraina har tagit fart de senaste dagarna och veckorna, av rädsla för en nära förestående rysk frammarsch.

"Ondska utan gränser"

Annons

"De (Ryssland) förgör hänsynslöst civilbefolkningen. Det här är en ondska utan gränser. Och om det inte straffas kommer det aldrig att sluta", skrev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sociala medier efter angreppet.

Ryssland nekar till att ha avfyrat robotarna och kallar det en ukrainsk "provokation". Landet nekar konsekvent till att utföra några attacker mot civila i Ukraina, oavsett bevisbild.

Rysligt kring Kiev

I norra Ukraina framträder ännu förödelsen i den ryska arméns spår.

Bilderna från staden Butja, med dödade civila på gatorna, har chockat världen. Likaså vittnesmål om våldtäkter, tortyr och avrättningar. De döda räknas fortfarande, enligt Butjas borgmästare, som hittills kan redogöra för minst 320 civila dödsfall. Av de omkring 50 000 människor som har sina hem i Butja är endast en bråkdel kvar.

I grannorten Borodjanka sägs förödelsen vara ännu värre.

I staden Tjernihiv, 13 mil norr om Kiev, har ungefär 700 människor, både civila och soldater, dödats sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Det säger stadens borgmästare på fredagen enligt den ukrainska nyhetsbyrån Unian.

Mariupol – ett sista nav

Annars har uppenbart de ryska styrkor som avancerade mot huvudstaden Kiev vid krigets inledning dragit sig tillbaka från norra Ukraina. Enligt brittiska underrättelseuppgifter har samtliga soldater återvänt över gränsen.

Bedömningen är att Ryssland retirerar för att omgruppera inför anfall mot landets östra och södra delar.

I sydöst har den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol har stått under belägring och tungt bombardemang i flera veckor. Stadens borgmästare har tidigare uppgivit att tusentals civila mist livet i staden under belägringen.

Mariupol, som tidigare hade fler än 450 000 invånare, utgör ett sista nav av ukrainskt motstånd längs med Azovsjöns kust. Om och när Ryssland tar över staden har de säkrat en landremsa till den sedan tidigare annekterade Krimhalvön.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons