Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Explosioner på ryska militära flygfält

Flera personer har dödats och skadats i explosioner på två ryska militära flygfält, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. Landet anklagar Ukraina för attackerna.
Samtidigt har nya ryska flygangrepp skakat ukrainska städer.
Ukraina • Publicerad 5 december 2022
En bild tagen från en video från det ryska försvarsdepartementet visar ett Tu-95-bombplan förberett för att lyfta från Engelsbasen den 24 januari i år. Arkivbild.
En bild tagen från en video från det ryska försvarsdepartementet visar ett Tu-95-bombplan förberett för att lyfta från Engelsbasen den 24 januari i år. Arkivbild.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, annekterade områden samt explosioner det senaste dygnet.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver, annekterade områden samt explosioner det senaste dygnet.Foto: Johan Hallnäs/TT

I Rjazan, sydost om Moskva, uppges en tankbil ha exploderat med tre döda och sex skadade som följd. På flygfältet är bränsleplan, med uppgift att tanka stridsflyg i luften, stationerade. Ett sådant plan förstördes också i explosionen.

Ytterligare två personer skadades i en explosion på ett flygfält i Saratovregionen i sydvästra Ryssland. Militärbasen Engels där Ryssland antas ha sina strategiska bombplan med kärnkapacitet stationerade, ligger i området Saratov, rapporterar BBC.

Annons

Explosionen beskrivs i lokala medier som kraftfull.

Ryssland skyller på Ukraina

Rysslands försvarsdepartement hävdar att ukrainska drönarattacker orsakade explosionerna på flygfälten, rapporterar AFP.

Enligt departementet sköt Ryssland ned två drönare, och vrakdelar dödade tre ryska militärer, rapporterar AP. Två flygplan skadades något, enligt ett uttalande från departementet.

Ukraina har inte kommenterat påståendet.

Nya ryska angrepp

I Ukraina har flyglarm ljudit över hela landet under måndagen, och människor har uppmanats söka skydd. Människor har dödats i Zaporizjzja-regionen, i staden Kryvyj Rih och i Kupjansk.

Ukrainas luftförsvar uppger att fler än 60 av de runt 70 avfyrade ryska robotarna sköts ned av Ukraina. Landets president Volodymyr Zelenskyj säger att landets militär sköt ned de flesta ryska robotar som avfyrades mot viktiga infrastrukturmål i Ukraina tidigare under måndagen, rapporterar AFP.

– Luftförsvarsstyrkorna sköt ned de flesta robotarna. Ingenjörer har redan börjat återställa elektriciteten. Vårt folk ger aldrig upp, säger Zelenskyj i ett videouttalande på sociala medier.

Varnar för nödströmavbrott

Det ryska försvarsdepartementet hävdar att det genomfört en "omfattande attack" mot Ukrainas militära infrastruktur. Enligt departementet träffades "alla 17 mål".

Det ukrainska flygvapnet uppger att ryssarna attackerar i flera omgångar för att försvåra för det ukrainska luftförsvaret.

Flera städer är återigen utan ström och vatten. Ukrainas nationella nätoperatör Ukrenergo varnar för att nödströmavbrott kommer att införas i alla regioner i Ukraina på grund av beskjutningen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons