Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Zaporizjzja-ledning sönderbombad

En reservledning mellan kärnkraftverket Zaporizjzja och ett närliggande värmekraftverk har skadats vid beskjutning, .
Ukraina • Publicerad 8 september 2022
Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Bilden är tagen den 22 augusti.
Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Bilden är tagen den 22 augusti.Foto: Jevgenij Maloletka/AP/TT

Händelsen, som inträffade under tisdagen, ska inte ha haft någon omedelbar effekt eftersom ledningen redan var avstängd med anledning av en brandbekämpning tidigare i veckan.

Men den skadade reservledningen visar trots det på kärnkraftverkets sårbarhet när det gäller extern elförsörjning för att driva anläggningens olika system, konstaterar IAEA.

Annons

Samtliga fyra ordinarie huvudledningar till atomkraftverket har slagits ut under kriget. Två av tre reservledningar är utslagna och Zaporizjzjas kylsystem drivs nu med hjälp av den enda av anläggningens reaktorer som fortfarande är i drift.

Kärnkraftverket har dieselgeneratorer att använda för att kyla ned verket i nödfall, men IAEA-chefen Rafael Grossi har vid upprepade tillfällen uttryckt oro för energiförsörjningen.

Även Jan Hanberg, enhetschef på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, har tidigare sagt till TT att det är just elförsörjningen som är mest sårbar.

– Försvinner elen träder reservkraften som går på dieselgeneratorer in. Efter en vecka, tio dagar måste diesel fyllas på och gör man inte det börjar ett Fukushima-liknande förlopp med härdsmälta i slutfasen. Men det finns förstås mycket att göra under tiden, sade Hanberg tidigare i veckan.

Kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina är Europas största och ockuperades av Ryssland i mars.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons