Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Xi Jinping president i ytterligare fem år

Xi Jinping kommer att fortsätta vara president i Kina de kommande fem åren.
Kina • Publicerad 10 mars 2023
Kinas president Xi Jinping gratuleras av Li Zhanshu efter att han på fredagen valts till landets president i ytterligare fem år.
Kinas president Xi Jinping gratuleras av Li Zhanshu efter att han på fredagen valts till landets president i ytterligare fem år.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Kinas nationella folkkongress (NPC) godkände en tredje mandatperiod för den sittande presidenten på fredagen med 2 952 röster för och noll röster emot.

Den 69-årige Xi Jinping omvaldes i oktober 2022 för en tredje mandatperiod även som Kommunistpartiets generalsekreterare och bröt därmed mot traditionen att kinesiska ledare lämnar över makten efter tio år.

Annons

Bestämmelsen om att presidenten endast kan sitta kvar i två mandatperioder har tidigare tagits bort ur den kinesiska konstitutionen vilket skapat spekulationer om att Xi Jinping kan sitta kvar på livstid.

Fredagens utnämning innebär att Xi Jinping blir det moderna Kinas längst sittande president och innebär att Xi kommer att styra landet långt upp i 70-årsåldern om inget oförutsett inträffar.

Fakta: Xi Jinping

Xi Jinping har varit Kinas president sedan den 14 mars 2013. Han är även ordförande för landets mäktiga centrala militärkommission och för kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet, samt generalsekreterare för Kommunistpartiet.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna av Kommunistpartiet. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun, sångerskan Peng Liyuan, har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi har under sin tid som Kinas högste ledare kontinuerligt utökat sin makt. 2017 skrevs hans namn in i Kommunistpartiets stadgar, något som tidigare enbart har varit fallet med grundaren Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi.

Året därpå beslutade Nationella folkkongressen att avskaffa begränsningen för hur många mandatperioder en president kan sitta, vilket gjorde det möjligt för Xi att behålla makten även efter 2022 års partikongress.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons