Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina: "Konflikt och konfrontation" hotar med USA

USA måste "trycka på bromsen" i sitt "förtryck" av Kina, annars går det illa. De nästan krigiska tongångarna kommer från de kinesiska ledarna Xi Jinping och Qin Gang vid den pågående folkkongressen i Peking.
Kina • Publicerad 7 mars 2023
En anställd ser till Qin Gangs kopp vid hans presskonferens på tisdagen.
En anställd ser till Qin Gangs kopp vid hans presskonferens på tisdagen.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Xi Jinping applåderar under den pågående kongressen i Peking.
Xi Jinping applåderar under den pågående kongressen i Peking.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

– Västländer, ledda av USA, ägnar sig åt att hålla tillbaka, omringa och förtrycka Kina vilket har lett till aldrig tidigare skådade utmaningar för vårt lands utveckling, säger diktatorn Xi Jinping i ett tal på det årliga partimötet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua).

Presidenten beskriver det som att Kina måste "visa mod och kampvilja" i en situation som innebär "stora och komplexa förändringar både inom landet och i omvärlden".

Annons

Och den färske utrikesministern hakar på, när han för första gången i sin nya roll håller presskonferens i anslutning till kongressen. Qin Gang är känd som en hårdför diplomat, men hans tongångar kallas nu i västerländska medier "närapå apokalyptiska". USA har i sin attityd till Kina "helt avvikit från den rationella och sunda vägen", hävdar han.

"Mänsklighetens framtid"

Washington-regeringen har talat om att man måste sätta upp "skyddsräcken" längs vägen för relationen med Kina, men det fnyser Qin åt i nuläget.

– Om USA inte trycker på bromsen, utan fortsätter i full fart längs fel väg, kan inga vägräcken i världen hindra en avkörning. Då blir det säkerligen konflikt och konfrontation.

Han beskriver det som att amerikanerna spelar vårdslöst med mycket höga insatser.

– På spel står våra två folks fundamentala intressen, och till och med mänsklighetens framtid.

I fokus står bland annat omvärldens misstankar om att den världsomfattande covidpandemin hade sitt ursprung i en kinesisk labbläcka. Peking tar alla undringar om de spåren som en grov förolämpning.

Kina jämför också Ukrainakriget med Taiwanfrågan.

– Varför vill USA inte att Kina förser Ryssland med vapen, men säljer samtidigt vapen till Taiwan? säger Qin.

Xi och Putin?

Kina har hittills varit vagt i sin attityd till Rysslands anfallskrig i Ukraina, men använder gärna ämnet för att rättfärdiga en aggressiv politik mot Taiwan, som Pekingregimen hävdar tillhör Kina. Och Qin framhåller nu att Ryssland och Kina har "strategisk tilltro" till varandra och "god grannsämja".

Det kommer signaler om att Xi Jinping snart ska träffa Rysslands ledare Vladimir Putin, som under kriget bojkottas av västvärlden. Och Qin verkar antyda att om USA inte blir medgörligare mot Kina måste Moskva och Peking samarbeta ännu mer.

Annons

– Ju mer instabil världen blir, desto viktigare är det för Kina och Ryssland att stadigt fördjupa sina relationer, säger han enligt nyhetsbyrån EFE.

Nyligen brände det också till när en misstänkt kinesisk spionballong sköts ned vid Nordamerikas östkust.

Incidenten satte stopp för försök till töväder mellan supermakterna, och ledde till att USA:s utrikesminister Antony Blinken ställde in en planerad resa till Kina.

Rättad: I en tidigare version av denna artikel angavs fel titel på Xi Jinping i en bildtext.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons