Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Wykman: Finns risker i svensk ekonomi

Han vill inte svara på om han är orolig för den finansiella stabiliteten i Sverige – men finansmarknadsminister Niklas Wykman konstaterar att riskerna inte är helt frånvarande.
Ekonomi • Publicerad 11 november 2022
– Vi konstaterar att Sverige befinner sig i prövande tider och det går inte att utesluta att vi har det värsta framför oss, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).
– Vi konstaterar att Sverige befinner sig i prövande tider och det går inte att utesluta att vi har det värsta framför oss, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).Foto: Anders Wiklund/TT

Både regeringen och Riksbanken har under den senaste veckan kommunicerat dystra framtidsutsikter i form av en återhållsam budget respektive en stabilitetsrapport som varnar för ökade risker i det finansiella systemet.

– Vi konstaterar att Sverige befinner sig i prövande tider och det går inte att utesluta att vi har det värsta framför oss, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), under ett anförande under Svenska Bankföreningens bankmöte.

Annons

– Som Riksbanken konstaterar i sin stabilitetsrapport har vi många år av låg inflation, låga räntor, stigande tillgångspriser och allt högre skuldsättning bakom oss. Det är osäkert hur ekonomins olika aktörer nu kan hantera en uppgående inflation och räntor, enligt Riksbanken, fortsätter han.

Ett antal risker

För att säkra Sveriges motståndskraft i kriser och lågkonjunktur krävs nu en ansvarsfull ekonomisk politik och ordning och reda i statens finanser, enligt Wykman som tillägger att det är en kärnuppgift för regeringen.

– I det här läget får finanspolitiken under inga omständigheter elda på inflationen, säger han.

I samband med att Riksbanken presenterade sin stabilitetsrapport sade Riksbankschefen Stefan Ingves att man inte ser framför sig ett händelseförlopp som på 1990-talet – men med den finansiella stabiliteten vet man aldrig.

Men är finansmarknadsministern orolig för den finansiella stabiliteten?

– Det är klart att det finns ett antal risker i svensk ekonomi och ett antal risker kring den finansiella stabiliteten som vi behöver följa noga, säger han till TT.

Värna stabiliteten

Wykman säger att regeringen ska värna den finansiella stabiliteten.

– I det ligger många delar. Självklart ska vi sköta offentliga finanser på ett sådant sätt att det alltid finns utrymme att agera när det blir kris och följa det finanspolitiska ramverket så att det finns marginaler att agera utifrån.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons