Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WTO räknar med tvärnit för världshandeln

Världshandeln väntas tvärnita 2023, enligt en kraftigt sänkt prognos från världshandelsorganisationen WTO.
Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2022
Världshandelsorganisationen WTO, med generalsekreteraren Ngozi Okonjo-Iweala, varnar för en kraftig inbromsning för tillväxten i världshandeln 2023 i en färsk prognos. Arkivbild
Världshandelsorganisationen WTO, med generalsekreteraren Ngozi Okonjo-Iweala, varnar för en kraftig inbromsning för tillväxten i världshandeln 2023 i en färsk prognos. ArkivbildFoto: Martial Trezzini AP/TT

Tillväxten för handeln väntas bromsa in till 1 procent, från årets beräknade tillväxt på 3,5 procent och fjolårets lyft på 9,7 procent.

Prognossänkningen ligger i linje med liknande prognosjusteringar från Internationella valutafonden (IMF) och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Annons

Den kraftigt minskade tillväxten för världshandeln väntas som ett resultat av konjunkturnedgångar i både USA och Europa enligt WTO, som samtidigt varnar för att resultatet kan bli livsmedelsbrist och skuldproblem i utvecklingsländer när allt mer av deras resurser till följd av prisökningar kommer gå åt till att betala för bränsle, livsmedel och gödsel.

WTO:s generalsekreterare Ngozi Okonjo-Iweala varnar samtidigt för tecken på en nedmontering av globala värdekedjor i den internationella produktionsapparaten, en trend hon tror skulle kunna förvärra inflationstrycket ytterligare och därmed slå mot tillväxtutsikterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons