Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Winefinder vann i HD - oro för Systemets framtid

Nätvinhandlaren Winefinder får fortsätta leverera och sälja vin till svenska kunder, enligt ett avgörande i Högsta domstolen.
Domen skapar oro för Systembolagets alkoholmonopol, men enligt en professor i immaterialrätt kommer avgörandet inte i konflikt med monopolet.
Socialdemokraterna kräver lagändring och regeringen "analyserar" domens konsekvenser.
Ekonomi • Publicerad 7 juli 2023
Domen i Högsta domstolen skapar oro kring Systembolagets monopol för alkoholföräljning. Arkivbild.
Domen i Högsta domstolen skapar oro kring Systembolagets monopol för alkoholföräljning. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Systembolaget förlorar mot Winefinder när den långdragna tvisten nu fått en prejudicerande dom i HD.

Bakgrunden till målet är EU:s grundprincip om fri rörlighet och handel mellan EU:s medlemsländer, vilket står i konflikt med det svenska monopolet på försäljning av alkohol.

Annons

"Enligt Högsta domstolen framgår av alkohollagen och dess förarbeten att sådan distanshandel som var aktuell i målet inte strider mot alkohollagen, utan ska ses som en tillåten form av privatinförsel", skriver HD i ett pressmeddelande.

– Det känns fantastiskt skönt att det nu är över. Vi är ett litet bolag och det här har hållit på sedan 2007. Nu kan vi blicka framåt, säger företagets storägare Alex Tengvall till Aftonbladet.

"Skönt att det är över"

Winefinder, ett danskt dotterbolag till ett svenskt bolag med samma namn, har bedrivit försäljning i Sverige sedan 2007 och från början ifrågasattes om det var förenligt med alkoholmonopolet. I den lägre instansen, Patent- och marknadsdomstolen, förbjöds e-handlaren från att verka i Sverige i en dom från 2020.

Den domen överklagades och Winefinder kunde fortsätta sin verksamhet under tiden. I juni 2022 meddelande Patent- och marknadsöverdomstolen att Winefinder fick fortsätta sälja vin till svenska kunder. Ett beslut som alltså överklagades och nu har prövats av HD till Winefinders fördel.

Marianne Levin, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, säger till TT att det som är viktigt är att man har tydliggjort vad som avses med detaljhandel i Sverige och privatinförsel.

– Det som Systembolaget har argumenterat för är att anknytningen till Danmark är förhållandevis lös. Det finns väldigt mycket gemensamt mellan det svenska och det danska bolaget men ändå tycker HD att enligt de legala principer som finns så strider inte det här mot monopolet, säger Marianne Levin.

Ska analysera domen

Systembolaget ska betala rättegångskostnaderna för näthandlaren enligt HD-domen. Företaget vill inte kommentera domen i nuläget.

"Vi ska nu analysera domen och kan under nästa vecka kommentera den", skriver pressavdelningen i ett mejl till TT.

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren säger till SvD att hon ser domen som ett hot mot Systembolagets monopol och kräver att regeringen ser över lagstiftningen för att "täppa till hålen".

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger i sin tur till tidningen att regeringen kommer att "analysera" domen, dess konsekvenser och eventuella åtgärder.

"Början på slutet"

Annons

Benjamin Dousa, avgående vd för marknadsliberala tankesmedjan Timbro, kallar utslaget i domen för fantastisk.

– Det här är början på slutet för Systembolaget, säger Dousa.

Han spår en framtid där redan befintliga företag startar egna leverantörskedjor med alkohol från angränsande EU-länder eller samarbetar med nätleverantörer för att erbjuda alkoholhaltiga drycker till maten man levererar.

Kräver lagändring

Marianne Levin å sin sida ser inte att monopolet är hotat i och med den här domen.

– Systembolaget har en monopolställning och det som de konstaterar i domen kommer inte i konflikt med den, säger professorn.

Men nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är oroade över vad domen kommer innebära för det svenska detaljhandelsmonopolet och svensk alkoholpolitik.

"Detta kommer leda till att fler liknande företag etableras, vilket gör att detaljhandelsmonopolets ensamrätt urvattnas. Det här kan ha förödande långsiktiga konsekvenser för Systembolagets monopol och i sin tur folkhälsan", skriver förbundsordförande Lucas Nilsson i ett pressmeddelande.

Svenskarnas alkoholinköp 2022

I tabellen redovisas den totala alkoholkonsumtionen uppdelad på de olika källornas andelar under 2022 i ren alkohol, preliminära uppgifter.

Källa Andel 2022

Systembolaget 70 %

Restauranger 11%

Resandeinförsel 8%

Folkölsförsäljning 4%

Hemtillverkning 3%

Internethandel* 2%

Köp av smugglad alkohol 2%

Summa 100%

* Systembolagets försäljning online ingår inte i delmängden internethandel

Källa: CAN

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons