Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WHO vill döpa om apkoppor

Världshälsoorganisationen (WHO) vill hitta ett nytt, "icke-stigmatiserande", namn för apkoppor och överväger att utfärda internationellt hälsonödläge med anledning av spridningen av viruset.
Hälsa • Publicerad 15 juni 2022
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone/AP/TT

WHO uppger enligt BBC att man försöker ta fram ett nytt namn för att ersätta "apkoppor".

Detta efter att över 30 forskare i förra veckan skrev om behovet av ett nytt namn.

Annons

"I det nuvarande globala utbrottets kontext är fortsatt hänvisning till, och nomenklatur som syftar till, att det här viruset är afrikanskt inte bara felaktigt utan även diskriminerande och stigmatiserande", skrev de.

Omkring 1 600 fall av sjukdomen har registrerats världen över under de senaste veckorna. Samtidigt har 72 dödsfall rapporterats, men bara i länder där apkoppor redan har funnits sedan en längre tid.

WHO kommer under nästa vecka att hålla krismöte för att diskutera om det pågående utbrottet ska ses som ett internationellt hälsonödläge – vilket är organisationens allvarligaste varning. Tidigare sjukdomar som föranlett den varningen är svininfluensa, polio, ebola, zika och covid.

– Utbrottet av apkoppor är ovanligt och oroande, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Apkoppor ger upphov till utslag, sår och blåsor. Symptomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen kan behandlas med antivirala läkemedel. Myndigheter i flera länder påpekar att vaccin kan hjälpa även personer som redan har haft närkontakt med smittade.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons