Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WHO-chefens morbror dödad i Tigray

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus morbror har dödats i Tigray, uppger han.
Tedros, tidigare etiopisk minister som härstammar från den krigsdrabbade Tigrayregionen, anklagar eritreanska styrkor för att ligga bakom mordet.
Etiopien • Publicerad 15 december 2022
Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus var märkbart tagen under en pressträff i Genève i onsdags.
Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus var märkbart tagen under en pressträff i Genève i onsdags.Foto: Martial Trezzini/AP/TT

– Jag pratade med min mor, och hon var förkrossad då han var den yngsta i deras familj. Och han var nästan i samma ålder som jag, säger en märkbart tagen Tedros under en pressträff i Genève, rapporterar BBC.

Enligt den 57-årige WHO-chefen ska ytterligare 50 personer i samma by ha dödats.

Annons

Striderna i Tigray bröt ut 2020, när landets premiärminister Abiy Ahmed meddelade att federal militär attackerats av tigreanska styrkor, och som svar beordrade en militäroffensiv i den nordliga regionen. Bakom konflikten ligger långtgående, historiska motsättningar mellan regionen Tigray, som tidigare hade ett visst mått av självstyre, och centralregeringen i Addis Abeba.

I november slöts en vapenvila, men styrkorna från Eritrea – som slåss på den etiopiska militärens sida under konflikten – uppges inte ha hörsammat avtalet.

– Jag hoppas att det här avtalet kommer att hålla och att galenskapen upphör, men det är en väldigt svår tidpunkt för mig, säger Tedros till reportrar.

I fjol dödades hans kusin när en kyrka i Tigray sprängdes, tillägger han.

Den etiopiska centralregeringen, som motsatte sig Tedros andra mandatperiod som Världshälsoorganisationens generaldirektör, har beskyllt honom för att försöka uppdriva vapen och diplomatiskt stöd för rebellstyrkorna i Tigray – anklagelser som han nekar till.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons