Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WHO: Barn drabbas av okänd hepatit

Minst 228 fall av okänd barnhepatit har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO).
Orsaken till utbrottet är fortfarande oklart.
Hälsa • Publicerad 3 maj 2022
I Sverige uppmanas barnkliniker att rapportera misstänkta fall av den okända hepatiten till Folkhälsomyndigheten (FHM). Arkivbild.
I Sverige uppmanas barnkliniker att rapportera misstänkta fall av den okända hepatiten till Folkhälsomyndigheten (FHM). Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

WHO fick kännedom om de första fallen av den okända barnhepatiten den 5 april. Då handlade det om 10 barn i Skottland.

Nu har fall upptäckts i 20 länder. De flesta fallen har registrerats i Europa, men det finns också fall i USA och och Sydostasien. Storbritannien står för 100 av fallen. Dessutom utreds ytterligare 50 misstänkta fall, enligt WHO-talespersonen Tarik Jasarevic.

Annons

I vissa fall har hepatiten orsakat leversvikt och krävt transplantationer. Åtminstone ett barn har avlidit. WHO har också fått rapporter om att hepatiten har orsakat gulsot och symtom från mag-tarmkanalen som buksmärtor, diarré och kräkningar.

Det är fortfarande oklart vad som orsakar utbrottet av den okända hepatiten. WHO har kunnat utesluta att det rör sig om kända hepatiter av typ A-E.

Enligt WHO är adenovirus en möjlighet, men den hypotesen utreds fortfarande. Adenovirus orsakar ofta luftvägsinfektioner, ögoninfektioner eller problem med matsmältningen.

I Sverige uppmanas barnkliniker att rapportera misstänkta fall av den okända hepatiten till Folkhälsomyndigheten (FHM).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons