Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

WHO: Apkoppor inte längre globalt nödläge

Världen • Publicerad 11 maj 2023
Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.Foto: Martial Trezzini/AP/TT

Apkoppor utgör inte längre en global hälsokris, det säger Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

På en digital presskonferens säger han att han är glad över att kunna följa det råd han har fått av FN att ta bort apkoppor från den högsta varningsnivån.

Annons

Beskedet kommer bara en knapp vecka efter att Ghebreyesus meddelat att coronaviruset inte längre utgör en global hälsokris.

Därmed står just nu bara polio på WHO:s lista över vad som deklareras som ett internationellt hälsonödläge.

Sjukdomen apkoppor fick i fjol ett nytt namn, mpox, på såväl svenska som engelska. WHO valde att byta namn på sjukdomen för att undvika den stigmatisering som det tidigare namnet monkeypox kunde ge.

Spridningen av sjukdomen var som störst i västra och centrala Afrika och överföringen av viruset har främst skett vid sex mellan män. WHO konstaterade att namnet även användes i ett rasistiskt språkbruk, både på nätet och i andra delar av samhället.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons