Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Wagnerledaren: Militärer försöker "lura" Putin

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin påstår att en rysk militär enhet har flytt striderna i Bachmut i östra Ukraina. Enligt honom flyr soldater militären för att försvarsdepartementet försöker "lura" president Putin.
Ukraina • Publicerad 9 maj 2023
Jevgenij Prigozjin hävdar att en rysk militär enhet har flytt från den omstridda staden Bachmut. Arkivbild.
Jevgenij Prigozjin hävdar att en rysk militär enhet har flytt från den omstridda staden Bachmut. Arkivbild.Foto: AP/TT

Uttalandet kommer i videoform på tisdagen, samtidigt som militärparaden pågår vid firandet av segerdagen i Moskva.

– I dag flydde en av försvarsdepartementets enheter från en av våra flanker och exponerade fronten, säger Jevgenij Prigozjin.

"Konspirerar"

Annons

Han hävdar att ryska militära ledare försöker att "lura" den ryske presidenten Vladimir Putin. Enligt honom flyr ryska soldater från det militära för att försvarsdepartementet "i stället för att strida, konspirerar hela tiden".

Prigozjin ifrågasätter den ryska statens förmåga att "försvara" landet, samtidigt som Ukraina förbereder sig för en våroffensiv.

– Varför är staten oförmögen att försvara sitt land? säger han i den skarpt kritiska videon, och lägger till att Ukraina är framgångsrikt i ryska gränsregioner.

Ingen ammunition

I fredags hotade Prigozjin att dra tillbaka Wagnergruppens soldater från omstridda Bachmut i ett videoklipp där han anklagade militärledningen för att låta hans soldater dödas i massor eftersom de inte fick tillräckligt med vapen och ammunition.

Under helgen sade Prigozjin sig ha fått löfte om mer ammunition och vapen, men på tisdagen säger han att han inte har sett några tecken på att mer ammunition är på väg.

– Vi skulle ha fått ammunition nu, men det har inte hänt, säger han i klippet.

Wagnerstyrkorna strider parallellt med Rysslands vanliga militär i Ukraina. Bachmut bedöms inte ha någon större strategisk betydelse, men efter de omfattande striderna har staden fått desto större symbolisk vikt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons