Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Wagnerchef: Armén flyr positioner vid Bachmut

Ukraina säger sig ha tagit tillbaka kontrollen över områden runt Bachmut – vilket Ryssland förnekar.
Samtidigt anklagar Wagnergruppens ledare Moskva för att skönmåla läget och hävdar att ryska soldater flyr sina positioner nära staden.
Ukraina • Publicerad 12 maj 2023
Krypskyttar från Ukrainas armé i närheten av staden Bachmut i östra Ukraina. Arkivbild.
Krypskyttar från Ukrainas armé i närheten av staden Bachmut i östra Ukraina. Arkivbild.Foto: Libkos/AP

Slaget om Bachmut i östra delen av Ukraina har pågått i åtta månader och har lett till stora förluster för båda sidor. Enligt det ukrainska försvarsdepartement har Ukraina under de senaste dagarna avancerat omkring två kilometer och tagit tillbaka kontrollen över områden runt staden, rapporterar AFP.

"Våra försvarsstyrkor har avancerat två kilometer nära Bachmut. Fienden har lidit stora personförluster", säger vice försvarsminister Hanna Maljar i ett uttalande på sociala medier.

Annons

Enligt Ukraina är avancemanget ett betydelsefullt framsteg för landet som också bidrar till att skydda en viktig försörjningskedja.

"Flyr sina positioner"

Det ryska försvarsdepartementet bekräftar det ukrainska anfallet, som uppges ha inkluderat 1 000 soldater och ett 40-tal stridsvagnar, men säger att offensiven slogs tillbaka.

Samtidigt hävdar Jevgenij Prigozjin, ledare för den ryska legosoldatgruppen Wagner, på fredagen att den ryska konventionella armén flyr från sina positioner nära Bachmut.

– Försvarsdepartementets enheter flydde helt enkelt från Bachmuts flanker. Flankerna misslyckas, fronten kollapsar i det området, säger Prigozjin, i ett videouttalande i sociala medier.

Anklagar Moskva

Han anklagar också den militära ledningen i Moskva för att inte tala sanning om läget i striderna om den ukrainska staden.

– Försvarsdepartementets försök att skönmåla situationen – det leder och kommer att leda till en global tragedi för Ryssland. Av den anledningen måste vi sluta ljuga omedelbart, säger Prigozjin.

Uttalandena kommer kort efter att Rysslands försvarsdepartement meddelat att de omplacerar styrkor för att inta starkare försvarspositioner norr om Bachmut.

– Detta kallas inte omgruppering, det här är att fly, säger Prigozjin i en annan ljudupptagning på sociala medier.

Prigozjin uppmanade på fredagen den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu att komma till Bachmut och "bedöma situationen själv". Prigozjin har flera gånger kritiserat Kreml och Sjojgu för brist på understöd till Wagnerstyrkorna och för att det saknas tillräckligt med ammunition för att inta Bachmut.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons