Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vulkanutbrottet på Tonga högst någonsin

Vulkanutbrottet utanför önationen Tonga i början av 2022 var rekordhögt. Materia sköts hela 57 kilometer upp i luften, visar en ny studie.
Vetenskap • Publicerad 9 november 2022
Materia från vulkanutbrottet utanför önationen Tonga i början av 2022 nådde 57 kilometer upp i luften. Arkivbild.Foto: 

Utbrottet från undervattensvulkanen Hunga den 15 januari var så kraftig att den märktes världen över, och ses i dag som en av de största utbrotten som någonsin registrerats. Tryckvågen kunde kännas över hela jorden.

– Utbrottet påverkade hela atmosfären. Varenda partikel i atmosfären förflyttades, säger Valentin Troll, professor i petrologi vid Uppsala universitet till SVT Nyheter.

Annons

Nu visar det sig att utbrottet även var rekordhögt. Enligt en ny studie i tidskriften Science flög materia 57 kilometer upp i luften. Det passerade därmed stratosfären och nådde ända ut i atmosfärens tredje lager – mesosfären – något som aldrig tidigare registrerats.

Tidigare har forskare kunnat fastställa att 146 miljoner ton vatten, tillräckligt för att fylla 58 000 olympiska simbassänger, skickades upp i atmosfären.

Undervattensvulkanen Hungas utbrott den 15 januari var det största sedan 1883 och orsakade enorm förödelse på den lilla önationen Tonga sex mil därifrån. Bredbandskabeln som gav internet till öriket slogs ut och askan förgiftade både dricksvattnet och förstörde skördar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons