Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vräkningar ökar – fler barn förlorar sina hem

Inrikes • Publicerad 27 september 2023
Kronofogden, statlig förvaltningsmyndighet. Arkivbild.
Kronofogden, statlig förvaltningsmyndighet. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Antalet vräkningar som drabbar barn ökar. Under första halvåret 2023 förlorade 345 barn sina hem. Det är en ökning med 28 procent jämfört med samma period förgående år.

Ökningen kan bero på högre levnadskostnader till följd av inflation, högre räntor och ökade matpriser, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i ett pressmeddelande:

Annons

"Vi vet att de flesta i så lång utsträckning som möjligt försöker att prioritera hyran. Men när ekonomin blir tuffare är det många som inte klarar av det."

Enligt Davor Vuleta visar statistik att var tredje person som vräks har funnits i Kronofogdens register i tio år eller mer.

Fakta

Var tredje person som blir vräkt har funnits i Kronofogdens register i tio år eller längre.

En majoritet av dem som vräks är män, nästan sex av tio är ensamstående män utan barn.

Hyresskuld är den vanligaste orsaken till vräkning. Andra orsaker kan vara störningar, olovlig andrahandsuthyrning eller att hyreskontraktet har gått ut.

Vräkningar är vanligast är i allmännyttan.

Källa: Kronofogden

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons