Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Kan leda till en kollektiv bestraffning"

Regeringen och Sverigedemokraterna har beslutat att utreda om en familj ska kunna vräkas om ett av barnen har begått brott.
Kollektiv bestraffning, anser Hyresgästföreningen.
– Blir det mindre kriminalitet om barn hamnar på gatan? säger förbundsordförande Marie Linder.
Brott • Publicerad 2 mars 2023
Regeringen vill skärpa reglerna för att säga upp hyresgäster vid brott. Arkivbild.
Regeringen vill skärpa reglerna för att säga upp hyresgäster vid brott. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

En utredning tittar redan på om det ska bli lättare att säga upp hyres­gäster som har begått brott. Nu har regeringen och Sverigedemokraterna beslutat att utredningen dessutom ska kunna föreslå skärpta regler om uppsägning när det är ett barn till hyres­gästen som har begått brott i närområdet. Till exempel om barnet hanterat vapen eller narkotika.

"Familj och föräldrar har en avgörande betydelse för att före­bygga brotts­lighet hos barn och unga. Med dagens beslut tar vi ett viktigt steg för att tydlig­göra föräld­rars ansvar", säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Kan bli vräkt

Annons

Regeringen motiverar de skärpta reglerna med att det ska öka trygg­heten för andra boende i området.

Marie Linder på Hyresgästföreningen tror att det är fel väg att gå.

– Folk som begår brott ska självklart lagföras. Det är något som polis och samhället måste ta tag i. Man kan i dag också bli vräkt om man har kriminell verksamhet i sin bostad. Men det vi är oroliga för är att det kan leda till en kollektiv bestraffning, säger hon.

Linder tar upp risken för att andra barn i familjen drabbas.

– Om du har en storebror som är kriminell, blir det bättre av att en lillasyster som sköter sig och går i skolan blir hemlös? Vi är oroliga för att det leder till en rättsosäkerhet.

Fler poliser

Hon lyfter i stället fram vikten av fler poliser, trygghetsvärdar och trygghetsvandringar i utsatta bostadsområden.

– Vi kan inte ha en situation där den som inte gjort något blir av med sin lägenhet på grund av släktskap. Det blir en kollektiv bestraffning som kan slå hårt mot barn. Lagför kriminella men inte oskyldiga hyresgäster.

TT har sökt Gunnar Strömmer för en intervju, men han avböjer via sin pressekreterare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons