Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vittnen: Explosioner i Sudans huvudstad

Högljudda explosioner hörs i Sudans huvudstad på onsdagen, ett tecken på att striderna inte lättar trots pågående samtal om eldupphör mellan de rivaliserande styrkorna.
– Vi väcktes av explosioner och tung artillerield, säger en invånare i Khartums grannstad Omdurman.
Sudan • Publicerad 10 maj 2023
Rök över Sudans huvudstad Khartum i slutet av april. Arkivbild.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Under natten hördes stora explosioner i Khartumområdet, enligt invånare i flera stadsdelar.

Konflikten i Sudan eskalerade i mitten av april efter att strider brutit i mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo. Parterna skickade förhandlare till Saudiarabien i lördags för vad USA och Saudiarabien kallat "samtal inför förhandling".

Inga besked om framsteg

Annons

Fortfarande på onsdagen har inga besked om framsteg kommit från samtalen i den saudiska hamnstaden Jidda. Enligt en talesperson förhandlas det inte om ett permanent eldupphör eftersom båda sidor anser att de kan gå vinnande ur konflikten.

Över 750 människor har dödats sedan striderna bröt ut i mitten av april, de flesta av dem civila. Nästan 150 000 av dem har tagit sig till grannländer, och 700 000 är på flykt inom landet.

200 svenskar evakuerade

Runt 200 svenskar har evakuerats från Sudan, varav 20 var ambassadpersonal och deras anhöriga, enligt Utrikesdepartementet.

Lokalanställda som inte är svenska medborgare är kvar i Sudan eller lämnar för att åka till ett annat hemland. UD försöker stötta de lokalanställda genom att betala ut löner för ett par månader i förväg så att de kan klara sig ekonomiskt.

– Alla förstår ju givet hur läget är på marken i Sudan att det här är en komplicerad fråga och ytterst är det är enskilda individer som också måste försöka hitta en väg framåt i tillvaron, givet hur läget har blivit, sade utrikesminister Tobias Billström (M), på tisdagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons