Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vita huset: Biden möter Xi nästa vecka

USA:s president Joe Biden kommer att träffa Kinas president Xi Jinping på Bali i Indonesien på måndag nästa vecka, meddelar Vita huset.
USA/Kina • Publicerad 10 november 2022
För nästan exakt ett år sedan möttes USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping virtuellt. Nu ska de träffas fysiskt på måndag i samband med G20-mötet på Bali i Indonesien. Arkivbild.
För nästan exakt ett år sedan möttes USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping virtuellt. Nu ska de träffas fysiskt på måndag i samband med G20-mötet på Bali i Indonesien. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Mötet kommer att äga rum i samband med G20-mötet som då hålls på samma ort.

"Ledarna kommer att diskutera vilka ansträngningar som görs för att upprätthålla och fördjupa kommunikationskanaler", meddelar Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande.

Annons

Mötet blir det första "ansikte mot ansikte" ledarna emellan sedan Joe Biden blev president i januari 2021.

Taiwanläget

Vita huset uppges har arbetat tillsammans med kinesiska företrädare de senaste veckorna för att få till stånd mötet.

I onsdags när Biden höll en presskonferens i samband med de amerikanska mellanårsvalen fick han också frågor om ett eventuellt möte med sin kinesiske motsvarighet. Biden svarade då att han bland annat ville diskutera den ökande spänningen mellan USA och Kina med anledning av situationen i Taiwan. Han önskar också tala om handelsfrågor och Pekings relation med Ryssland.

I Taiwan lever människor under ett ständigt invasionshot, då kommunistregimen i Peking anser att den demokratiskt självstyrande önationen är en del av Kina och regelbundet hotar med att Taiwan en dag ska intas, med militärt våld om så krävs.

Tonar ner betydelsen

– Vad jag vill göra när vi samtalar är att få fram var våra respektive röda linjer går. Detta för att förstå vad han anser vara avgörande nationella intressen för Kina, och det jag vet är avgörande intressen för USA.

– Och utifrån det avgöra om (dessa intressen) ligger i konflikt med varandra, fortsatte den amerikanske president.

En högt uppsatt amerikansk regeringskälla säger under förutsättning att hen får vara anonym, att man inte ska ha för stora förhoppningar på mötet ledarna emellan. Snarare handlar det om att Biden vill bygga ett "golv för relationen".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons