Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Storbanker vinnare på svag börs

Stockholmsbörsen backade sedan ny inflationsstatistik presenterats på tisdagen. Vid lunchtid hade börsen tappat 1,5 procent, men kurserna repade sig något och det breda OMXS-indexet stängde på minus 0,7 procent.
Börs • Publicerad 15 november 2022
Stockholmsbörsen gillade inte de nya Inflationssiffrorna. Arkivbild.
Stockholmsbörsen gillade inte de nya Inflationssiffrorna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inflationssiffrorna från Statistiska centralbyrån visar en inbromsning av inflationen, tack vare sjunkande elpriser. Exklusive energipriser märks dock en fortsatt uppgång och det fick viss betydelse för börsutvecklingen.

Bland vinnarna fanns banksektorn med Handelsbanken i täten, upp 1,2 procent. En tänkbar orsak till uppgångarna är att flera aktörer flaggar för att Riksbanken nästa vecka eventuellt höjer styrräntan med en hel procentenhet.

Annons

I motsatt riktning gick räntekänsliga bolag som molntjänstföretaget Sinch, ned 4,5 procent. Fastighetsbolaget SBB backade 2,3 procent. Inom fastighetssektorn kom även besked om att Castellum föreslår slopad utdelning till aktieägarna – och aktien straffades med en nedgång på 2,2 procent. Företaget har tidigare föreslagit höjd utdelning 24 år i rad.

Investmentbolaget Storskogen släppte delårssiffror som var något bättre än marknadens prognoser. Aktien rasade dock nästan 18 procent.

Boliden gör en nedskrivning på 263 miljoner kronor i samband med beskedet att gruvjätten avslutar sin prospekteringsverksamhet Outokumpufältet i Finland. Aktien steg 0,3 procent.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. Medan FTSE-index i London backade 0,2 procent steg CAC40-index i Paris och DAX-index i Frankfurt, båda med 0,5 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons