Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Visbydådet – detta har hänt

33-årige Theodor Engström har nu åtalats för terrorbrott efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och mordplanerna på Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan.
Här är vad som hänt i fallet:
Brott • Publicerad 1 november 2022
Blommor och ljus vid Donners plats i Visby, där Ing-Marie Wieselgren attackerades den 6 juli. Arkivbild.
Blommor och ljus vid Donners plats i Visby, där Ing-Marie Wieselgren attackerades den 6 juli. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery
Ing-Marie Wieselgren, var nationell psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och och regioner (SKR). Arkivbild
Ing-Marie Wieselgren, var nationell psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och och regioner (SKR). ArkivbildFoto: Lars Pehrson/SvD/TT
Theodor Engström grips av uniformerad och civilklädd polis, strax efter attacken vid Donners plats.
Theodor Engström grips av uniformerad och civilklädd polis, strax efter attacken vid Donners plats.Foto: Henrik Montgomery/TT
Åklagare Henrik Olin vid riksenheten för säkerhetsmål har lett utredningen. Arkivbild.
Åklagare Henrik Olin vid riksenheten för säkerhetsmål har lett utredningen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

• Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, larmas polisen om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon förs till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättar polisen att hennes liv inte gått att rädda.

• Offret visar sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Annons

• Gärningsmannen grips snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen. Det är den då 32-årige Theodor Engström, som den 8 juli häktas misstänkt för mord, ett brott som han erkänner.

• Ungefär samtidigt framkommer uppgifter i flera medier om att Engström tidigare varit engagerad i den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han har bland annat deltagit i demonstrationer och skrivit för organisationens nättidning Nordfront. Dåvarande åklagare kopplar dock inte ihop attacken med NMR.

• Den 11 juli meddelas att Säkerhetspolisen (Säpo) och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott. Nu misstänks Theodor Engström för terroristbrott genom mord och för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

• Åklagaren som tar över målet, Henrik Olin, tonar även han ned kopplingen till NMR. Det är inte det som gjort att händelsen kopplas till terrorbrott, säger han i intervjuer i mitten av juli.

• Den 20 juli häktas Theodor Engström som misstänkt för de nya rubriceringarna om terroristbrott.

• Den 29 juli begravs Ing-Marie Wieselgren i Missionskyrkan i Uppsala.

• Den 5 augusti kommer resultatet av en rättspsykiatrisk undersökning som gjorts på Theodor Engström. Den visar att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället, liksom vid undersökningstillfället. Detta kommer att få betydelse för vilken påföljd som Engström döms till.

• Den 25 augusti berättar åklagaren att Centerledaren Annie Lööf var ett av målen för dådet. Hon skulle samma dag hålla en presskonferens nära mordplatsen. Det är rubriceringen förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord som rör Lööf, som därför fått målsägarstatus i ärendet.

• Den 1 november åtalas den nu 33-årige Theodor Engström. Åtalet gäller terroristbrott genom mord på Wieselgren, samt förberedelse till terroristbrott genom planerna på att attackera Annie Lööf. Han åtalas även för ringa narkotikabrott och narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons