Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Virustest när 600 miljoner resor görs i Kina

Kina • Publicerad 1 oktober 2020
Trångt när besökare flockas på Himmelska fridens torg i Peking på Kinas nationaldag – den 1 oktober.
Trångt när besökare flockas på Himmelska fridens torg i Peking på Kinas nationaldag – den 1 oktober.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Flygplatser och tågstationer i Kina har fyllts av lediga kineser. Hundratals miljoner människor får nu njuta av den första större nationella högtiden sedan landet lyckats bromsa spridningen av coronaviruset.

På många håll har livet återgått till mer eller mindre det normala. Men den så kallade gyllene veckan kommer att testa Kinas förmåga att hantera smittspridningen – och samtidigt innebära ett efterlängtat ekonomiskt uppsving.

Annons

Nationaldagen firas med en ledig vecka för många. Det brukar vanligtvis betyda besök hos familjen eller semester utomlands. I år gör dock pandemin att det har blivit vanligare att stanna hemma eller semestra inom landets gränser.

Över 600 miljoner resor kommer att göras, tror researrangören Ctrip. Det är 20 procent färre än förra året. Men den statliga järnvägen måste ändå köra 1 000 extra tåg om dagen – eftersom ungefär 13,5 miljoner människor kommer att välja det färdsättet varje dag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons