Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Virusforskare: Vi behöver en bättre beredskap

Sverige behöver en bättre beredskap för kommande pandemier. Därför ska forskare, samhälle och näringsliv gemensamt ta fram strategier för att möta nya virus och pandemier.
Coronaviruset • Publicerad 10 februari 2022
Niklas Arnberg, professor i virologi är ordförande i Virus- och pandemifonden. Arkivbild.
Niklas Arnberg, professor i virologi är ordförande i Virus- och pandemifonden. Arkivbild.Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT

Det behövs mer än bara forskning för att hantera framtida pandemier. Stora delar av samhället har blivit påverkat och de lärdomarna vill man nu ta tillvara på Virus- och pandemifonden. Man startar därför ett forum med namnkunniga representanter från olika delar av samhället, Pandemifondens Society Advisory Board.

– Tanken är att kloka människor från olika branscher som idrott, kultur, näringsliv och skola kan byta erfarenheter, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- och pandemifonden.

Annons

I forumet kommer representanterna tillsammans med forskarna att analysera pandemins påverkan, samla lärdomar och diskutera virus och pandemier framåt.

– Syftet är att fylla igen kunskapsluckor om virussjukdomar och ha en bättre beredskap inför kommande pandemier, säger Niklas Arnberg.

Bland representanterna finns Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet och Johan Styrud, ordförande i Stockholms Läkarförening samt företrädare för bland annat Svensk elitfotboll, Google och Kungliga Operan.

– Arbetet ska så småningom mynna ut i en rapport som ska kunna delas med hela samhället, säger Niklas Arnberg.

Ett första möte är planerat till slutet av februari.

Virus- och pandemifonden startade 2020 och arbetar för att öka kunskapen om virussjukdomar och stärka svensk virusforskning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons