Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Virus och jämlikhet i fokus i Litauens val

Litauen • Publicerad 11 oktober 2020
Premiärminister Saulius Skvernelis, ledare för Böndernas och de grönas förbund, syns på en valaffisch i Vilnius.
Premiärminister Saulius Skvernelis, ledare för Böndernas och de grönas förbund, syns på en valaffisch i Vilnius.Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Ett nytt virusutbrott överskuggar söndagens första omgång i Litauens parlamentsval. Den styrande mitten-vänster-koalitionen lär få försvara sin hantering av pandemin i vad som tros bli en jämn kamp mot den konservativa oppositionen.

Sedan förra valet har oppositionen Fosterlandsförbundet–Litauiska kristdemokrater gradvis stärkt sin ställning. Premiärminister Saulius Skvernelis har lovat statliga nationella apotek och en årlig bonus för pensionärer om han och Böndernas och de grönas förbund går segrande ur valet. Hans utmanare har i sin tur lovat överbrygga det ekonomiska och utbildningsmässiga gapet mellan landsbygden och städerna.

Annons

Den senaste tiden har Litauen noterat rekordmånga fall av covid-19. Men baltstatens virusdöda ligger långt under genomsnittet i EU och ekonomin har klarat sig relativt bra.

Omkring hälften av platserna i parlamentet står på spel i den första valomgången. Den 25 oktober är det dags för den andra rundan, då majoritetsval i enmansvalkretsar väntar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons