Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vindkraften nu i samma liga som kärnkraften

Vindkraften i Sverige har vind i seglen – under de senaste fem åren har produktionen fördubblats.
I februari passerades ännu en milstolpe när vindkraften för första gången låg jämsides med kärnkraften, skriver Ny Teknik.
Ekonomi • Publicerad 1 mars 2023
Vindkraftverk utanför Färlöv i Skåne. Arkivbild.
Vindkraftverk utanför Färlöv i Skåne. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Februari blev en månad att minnas för den svenska vindkraftssektorn, som stod för omkring 27 procent av den sammanlagda elproduktionen i landet, visar Ny Tekniks senaste elrapport.

Även kärnkraften stod för omkring 27 procent av produktionen, och låg alltså för första gången jämsides med vindkraften under en enskild månad. Omräknat till gigawattimmar stod de två energislagen för runt 3 900 vardera.

Annons

Kärnkraftverket Forsmark 2 gick dock ned på halv effekt under natten mot den 18 februari, men felet åtgärdades och reaktorn gick dagen efter upp i effekt igen. Dessutom har kärnkraftverket Ringhals 4 varit ur drift sedan i augusti i fjol.

Den allra största produktionen under februari stod vattenkraften för, med runt 40 procent av den totala mixen, skriver Ny Teknik.

Under det senaste året har vindkraften ökat sin produktion med 7 procent, jämfört med det föregående året. Sett ur ett ännu längre perspektiv – fem år – har vindkraften fördubblat produktionen.

Fakta: Svenska elproduktionen i februari

Omkring 98 procent var fossilfri och 69 procent förnybar (kärnkraften räknas inte som förnybar).

Mer el producerades än vad som konsumerades i landet.

Sverige exporterade mest el till Finland och importerade mest el från Norge.

Källa: Ny Teknik

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons