Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hon dödade sin kidnappare – döms ändå

En tonårstjej i Iowa, USA, utsattes för trafficking och flera våldtäkter. Efter att ha dödat sin plågoande har hon nu dömts till fem års villkorligt fängelse och att betala hans släkt motsvarande drygt 1,6 miljoner kronor.
USA • Publicerad 14 september 2022
Domen skylls på praxis från Iowas högsta domstol. Arkivbild.
Domen skylls på praxis från Iowas högsta domstol. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

I hopp om att slippa åtal för mord erkände tonåringen förra året sig skyldig till mildare åtalspunkter, efter att 15 år gammal 2020 ha huggit ihjäl en 37-årig man som ska ha hållit henne fången och tvingat henne till prostitution.

Hon riskerade sammanlagt upp till 20 års fängelse. Om hon bryter mot den villkorliga dom hon nu dömts till kan hon behöva avtjäna det fulla fängelsestraffet.

Annons

Vad gäller skadeståndet på 150 000 dollar säger domaren som utdömt straffet att "rätten inte har något annat val" än att kräva att hon ersätter den mördade mannens familj ekonomiskt, enligt tidigare domslut från Högsta domstolen i Iowa.

Varken polis eller åklagare har bestridit faktumet att tonåringen utsatts för sexuella övergrepp och människohandel. Flera delstater i USA ger traffickingoffer viss undantagsrätt, men Iowa är inte en av dem.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons