Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Villapriserna slår nya rekord

Trycket på villamarknaden fortsätter att vara extremt högt. På årsbasis är priserna nu uppe på historiskt höga nivåer enligt Svensk mäklarstatistiks nya mätning.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2021
Trycket på villamarknaden är fortsatt stor. Arkivbild.
Trycket på villamarknaden är fortsatt stor. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronapandemin har bidragit att lyfta bostadsmarknaden men framförallt villapriserna. April månad blev heller inget undantag. I riket steg priserna med två procent medan Storstockholm och Stormalmö noterar ökningar med tre procent vardera. Ännu mer anmärkningsvärt är dock prisökningen på tolv månader. I riket ligger den på 19 procent medan Stormalmö noterar störst regional ökning (23 procent).

– Det har varit tvåsiffriga uppgångar vid någon eller några tillfällen när det varit hausse men de här siffrorna med uppgångar på över 20 procent har vi inte sett så det är exceptionella prisökningar, kommenterar analyschefen Per-Arne Sandegren till TT.

Flera orsaker

Annons

Fortsatta låga räntenivåer och en stor efterfrågan på att bo större som effekt av hemmaarbete är bidragande orsaker. Per-Arne Sandegren lyfter också det faktum att villaköpare allt som oftast också har en värdeökning med sig från tidigare boende, läs en bostadsrätt, och därför har kapital att gå in med i det nya boendet.

– Det du köpte för tre miljoner har kanske stigit till sex miljoner och då har du den här värdeökningen att använda. Sedan kan inte det här pågå i all evighet. Kraftiga prisökningar är sällan bra, säger Per-Arne Sandegren.

Ökad försäljning

Även antalet sålda bostäder har fortsatt att öka, hittills i år har antalet sålda lägenheter och villor ökat med 14 procent jämfört med samma period 2020.

I en absolut närtid tros heller inte prisnivåerna att sjunka. Maj månad är traditionellt sett en stark månad.

– Mars till och med maj är de månader som det säljs allra mest och det är inget som pekar på att nästa månad ska bli väsentligt annorlunda, säger Per-Arne Sandegren.

Fotnot: När det gäller statistik på fritidshus görs inga mätningar på 1 månad respektive 3 månader.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons