Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Villahushåll i syd får gasstöd

Cirka 27 000 gasuppvärmda villahushåll ska få ett särskilt gasstöd på uppemot 16 000 kronor.
Ekonomi • Publicerad 6 december 2022
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Från Trelleborg i syd till strax norr om Göteborg går det västsvenska gasnätet. Många hushåll, omkring 27 000, är uppkopplade och värmer sin hem med gas.

Nu tycker regeringen att dessa ska få stöd eftersom även gaspriset har rusat det senaste året. Ersättningen motsvarar ungefär samma ersättning som elstödet ger i elområde 4 (södra Götaland), det vill säga omkring 16 000 kronor för ett villahushåll som förbrukar 20 000 kWh på ett år.

Annons

Precis som med elstödet är det aningen svajigt fortfarande när pengarna landar på kontot.

– Nu är beskedet att det kommer, säger Ebba Busch om gasstödet.

Inget till företagen nu

Regeringen har tidigare sagt att elstödspengarna till hushållen kan komma att börja betalas ut i februari, om inget oförutsett händer.

Däremot blir det inget gasprisstöd till företag i det här läget. Flera företag i Skåne, där bagerikoncernen Pågen utmärkt sig mest, driver sin verksamhet på gas.

Ebba Busch hänvisar till att det pågår flera turer på EU-nivå med målet att pressa gaspriset, och att gasen också har blivit billigare sedan toppen tidigare i höstas.

– Så det är i allra högsta grad en levande fråga i EU, säger hon.

Inga nyheter

Företagen svävar också fortfarande i ovisshet om när deras elprisstöd kommer. Regeringen har inte kunnat ge något besked, det är flera detaljer som måste redas ut, bland annat om EU eventuellt måste ge sitt godkännande. "Den frågan bereds fortfarande", meddelar Ebba Busch som inte har några nyheter att komma med i den frågan när hon besöker några företag i Lund under tisdagen.

– Vi håller ett otroligt högt tempo, säger hon.

Fakta: Så ser beräkningen ut

Gasprisstödet till hushållskunderna i det västsvenska gasnätet läggs på en nivå som motsvarar högkostnadsskyddet för el: 79 öre per kilowattimme för perioden oktober 2021 till september 2022 i elområde 4.

För en villa som värms upp med gas innebär detta ett totalt stöd på 15 800 kronor, fördelat på gasstöd motsvarande 15 000 kWh*79 öre=11 850 kronor, och ett elprisstöd på 5 000 kWh*79 öre=3 950 kronor, sammanlagt alltså 15 800 kronor.

Sammanlagt räknar regeringen med att det kostar statskassan 130 miljoner kronor, pengar som till skillnad från elprisstödet som kommer från Svenska kraftnät, tas ur statsbudgeten.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons