Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Villaägare riskerar frånkoppling i vinter

Risken för frånkoppling har ökat – och bland de första som riskerar att bli strömlösa i vinter är de som bor i villa i södra Sverige.
Ekonomi • Publicerad 4 oktober 2022
Peter Hjalmar, regionchef för EON Syd, på onsdagens presskonferens efter Länsstyrelsen i Skånes kommunledningsmöte på S:t Gertrud i Malmö om energiläget i Skåne inför vintern.
Peter Hjalmar, regionchef för EON Syd, på onsdagens presskonferens efter Länsstyrelsen i Skånes kommunledningsmöte på S:t Gertrud i Malmö om energiläget i Skåne inför vintern.Foto: Johan Nilsson/TT

Frånkopplad el kan bli verklighet i södra delen av landet i vinter. Hur stor omfattning – och hur länge en frånkoppling skulle kunna vara – är oklart. Exakt hur stor risken att stå strömlös blir är det heller ingen som vet, men enligt Svenska Kraftnäts beräkningar har den gått från 39 timmar frånkoppling per driftssäsong – till 149 timmar, uppger Eon.

Enligt elbolagets regionchef Peter Hjalmar finns då en tidigare prioriteringsordning som gäller om frånkoppling blir nödvändigt.

Annons

– Det är vanliga villakonsumenter som har större risk att kopplas bort än företag och samhällsviktiga funktioner, säger han.

Vädjar om att spara

Länsstyrelsen Skåne mötte under tisdagen de skånska kommunledningarna "för att diskutera frågor kring det rådande energiläget". Det handlar i klarspråk om att ha beredskap och försöka undvika eventuell frånkoppling genom att börja spara på elförbrukningen i Skåne.

En vädjan om att spara gäller såväl företag som privatpersoner – och kommuner. Rebecka Persson, miljödirektör på Malmö stad, konstaterar att det kan finnas risk för avbrott för både näringsliv och privatpersoner – ett ovanligt scenario i en storstad, konstaterar hon.

Nu försöker kommunen energieffektivisera stadens fastigheter.

– Det innebär att vi kan titta på att sänka innertemperaturer och hantera belysning – men det ska ses i en trygghetsaspekt, understryker Rebecka Persson som nu vill uppmana alla i Malmö att spara på el.

– Jag vill vädja till alla: sätt inte in element och använd inte fläktar på jobbet eller hemma. Ta på en tröja istället.

"Alla ska spara"

Att sänka värmen är ett tips. Ett annat är att se över elförbrukningen under morgon och eftermiddag.

– Alla ska spara och det är viktigt, uppmanar även Eons regionchef Peter Hjalmar.

Kommuninvånare i både stad och på landsbygd uppmanas dessutom att vara förberedda – ha krisberedskap i form av exempelvis värmeljus, filtar, batterier och vatten hemma.

– Läs på, fråga och ladda, och ha en ficklampa hemma, säger Rebecka Persson, miljödirektör på Malmö stad inför eventuella strömavbrott.

– Vi pratar ju inte veckor utan ström, så det tror jag de flesta hushåll klarar både här inne i Malmö eller på landsbygden, säger Sjöbos kommunalråd Magnus Weberg (M).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons