Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vill se 25 års fängelse för stormning i USA

USA • Publicerad 6 maj 2023
En teckning från rättegången mot Oath Keepers grundare Stewart Rhodes i november förra året.
En teckning från rättegången mot Oath Keepers grundare Stewart Rhodes i november förra året.Foto: Dana Verkouteren/AP/TT

25 års fängelse. Det bör bli straffet för extremistgruppen Oath Keepers grundare Stewart Rhodes, enligt USA:s justitiedepartement som drivit åtalet. Rhodes är dömd för uppvigling i samband med stormningen av USA:s kongress den 6 januari 2021.

Vid stormningen övermannade aggressiva anhängare till den dåvarande presidenten Donald Trump kongresspolisen och trängde sig in i Kapitolium. Åklagaren beskriver Oath Keepers agerande som "terrorism" och anser att ett hårt straff är avgörande för att avskräcka framtida politiskt våld.

Annons

Straffet väntas tillkännages den 25 maj. Rhodes advokater har sagt att de kommer att överklaga hans fällande dom.

I fredags fick en annan man 14 års fängelse – det hittills längsta straffet som har utdömts för stormningen. Peter Schwartz döms för att bland annat ha attackerat polis med pepparsprej och en stol.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons